Проведе се още едно успешно издание от поредицата бизнес закуски на София Тех Парк – GrowBalkanBreakfast

26 март 2021

Как се развиват сръбската и българската стартъп екосистеми, какви са източниците за финансиране в Сърбия и как български компании могат да развиват бизнес в Сърбия. Това бяха само някои от темите засегнати по време на първата балканска бизнес закуска, организирана от София Тех Парк. С цел да направим преглед на възможностите за развиване на бизнес в двете страни, както и да допринесем за сътрудничеството между двете стартъп екосистеми, особено в сферата на иновациите, технологичните разработки, gaming индустрията и блокчейн, поканихме наши партньори от Сърбия и България, които да споделят своя опит и гледна точка по въпросите, свързани с инвестиции и подпомагане и програми за МСП.

В мартенското издание от поредицата GrowBreakfast, участваха Боян Миленкович – ръководител за бизнес подкрепа и SportsTech ecosystem и Йелена Петрович – директор “Бизнес развитие” на Научно-технологичния парк – Белград, ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси на Посолство на България в Белград г-н Александър Ангелов, зам.- председателят на УС на София Тех Парк Натанаил Стефанов, Добромир Иванов -председателя на УС на BESCO, както и представители на иновативната екосистема в България и Сърбия.

Според данни на Министерството на икономиката, стоковият обмен между България и Сърбия бележи ръст през 2017 година с 39.8 %, а през следващите години се задържа умерен ръст, който обаче рязко спада в 2020 г., заради пандемията. Данните показват, че сръбските преки инвестиции в България значително са нараснали през миналата година в сравнение с предходните няколко години.

По отношение на участието в приватизацията и реализираните инвестиции в Сърбия, по броя на фирмите България заема водещи позиции. В Сърбия развиват дейност повече от петдесет компании с български или със смесен капитал и работят повече от 20 представителства*.

Мариян Маринов, Директор Бизнес развитие към София Тех Парк представи българската стартъп екосистема пред присъстващите, като обърна внимание на необходимостта за съвместна подкрепа на стартиращите компании между двете страни, гледайки на Балканите като един общ пазар, в който да се развиват икономиките и иновациите.

За посоките на сътрудничество и подкрепа говори и ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси на Посолство на България в Белград, г-н Ангелов. СТИВ Белград подпомага популяризирането на български и сръбски компании и техните възможности с цел осъществяване на общите им търговски, производствени, инвестиционни и финансови дейности в рамките на българския и сръбския пазар. Службата също така е на разположение за съдействие при установяване на бизнес контакти в двете страни, за предоставяне на информация за участие в предстоящи търговски панаири, изложения и други бизнес събития в страните, както и при предоставяне на пазарна, правна и регулаторна информация за различните сектори от интерес.

В презентацията си, г-н Натанаил Стефанов, зам.- председателят на УС на София Тех Парк, представи ключовите предимства на научно-технологичния парк, като направи преглед на структурата и дейността му, през погледа на предизвикателствата на днешното време и новите услуги, които се предлагат в кампуса.

Повече за Научно-технологичния парк Белград, както и за сръбската стартъп иновативна екосистема разказа Боян Миленкович. В презентацията си той изтъкна уникалната мисия и ролята на Парка в подкрепа на младите талантливи и креативни умове, иноватори, екипи и компании от региона да представят идеите си пред света. Целта на екипа е да насърчи творчеството, да сподели знанията, да преследва визиите, да предостави възможности и да превърне идеите в успешен бизнес. НТП Белград играе ключова роля в сръбската иновационна екосистема, като свързва всички заинтересовани страни и стимулира икономиката на знанието.

На въпроса, как български компании могат да се възползват от техните услуги, Миленкович посочи, че това може да се случи по два начина- чрез подкрепа на стартиращи компании с включване в инкубационната програма, както и разрастващи се технологични компании, които искат да развиват R&D дейност в Сърбия, да работят на сръбския пазар, като използват подкрепата на НТП Белград.

Миленкович представи и активните програмите за подкрепа на Белградския научно-технологичен парк, сред които Imagine IF и Colosseum Sports Tech Serbia. Паркът предлага и четири агностични програми за растеж на международни стартиращи компании.

Всяка стартираща сръбска или чуждестранна компания може да се възползва от подкрепата на НТП Белград, за да създаде и развие бизнеса си в Сърбия, за достъп до кадри, нетуъркинг, маркетинг и промотиране, достъп до иновативната екосистема и мрежата на Парка. Миленкович даде и няколко добри причини на присъстващите да развиват бизнеса си в Сърбия – данъчните стимули за стартиращи компании и достъпът до талантлива работна сила.

Добромир Иванов, председател на УС на Българската стартъп Асоциация – BESCO, представи проекта “Startup Visa”, който цели да улесни пребиваването на предприемачи и основатели на стартиращи компании в България. Този проект постигна и реален резултат, тъй като регламентът беше включен в новите промени в законодателството на България. Добромир Иванов разказа и за историята на успеха на BESCO и мястото на организацията в предприемаческата екосистема в България.

Мисията на BESCO е да трансформира икономиката на страната и отраслите с висока добавена стойност, основани на R&D и иновации с потенциал на световния пазар.

В събитието се включи и Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк, който поздрави инициативата и предложи теми за бъдеща колаборация със сръбски партньори.

Събитието приключи със сесия “въпроси и отговори”, където основния интерес беше насочен към създаване на бизнес контакти и към проекта “Startup Visa”. На срещата присъстваха над 30 представители на бизнеса от България и региона, а събитието беше излъчено на живо през Youtube и Facebook каналите на София Тех Парк, Club House и Groworking-първото споделено работно пространство на СТП. Записът можете да видите тук.

Не изпускайте и следващо априлско издание от поредицата “Business Breakfast” на София Тех Парк.

*(https://www.mi.government.bg/bg/themes/sarbiya-272-333.html?p=eyJwYWdlIjo4fQ==)

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни