Ръководството на София Тех Парк обсъди с посланика на Израел у нас н. пр. Йоси Леви Сфари възможности за партньорство в областта на предприемачеството и иновациите

24 януари 2024

Ръководството на София Тех Парк и посланикът на Израел у насн. пр. Йоси Леви Сфариобсъдиха потенциалните възможности за сътрудничество в областта на предприемачеството, технологиите и иновациите. Срещата се състоя на 23.01.2024 г. в научно-технологичния парк.

Акцент в разговорите бяха развитието на стартиращите, малките и средни технологични компании, задълбочаване на контактите и партньорствата между българския и израелския иновативен бизнес, организиране на съвместни обучения и други събития, насочени към иновативните екосистеми на двете държави.

Екипът на София Тех Парк представи възможностите, които паркът предоставя за развитие на предприемачеството, както и научните звена, които работят в областта на най-съвременните технологии и са пазарно ориентирани в посока създаване на продукти или услуги. Беше представена инкубационната програмаSouth East European Innovators Program (SEEIP), насочена към стартиращи компании без ограничение на сферата на разработваните продукти.

ПосланикСфари подчерта дългогодишното и отлично партньорство между България и Израел. Той изтъкна и добрата транспортна и комуникационна свързаност между двете страни, която дава възможност за развитие на търговията, туризма, икономическите и бизнес партньорствата. “Въпреки ситуацията, икономиката на Израел работи дори на по-високи обороти, компаниите се развиват и са отворени за партньорство. Тойсподели възможностите на израелска публична акселераторска програма, разработена за готови за пазара стартиращи предприятия с цел разширяване на дейността, с акцент върху използването на израелската екосистема за бизнес растеж и интернационализация, за достъп до потенциални клиенти, бизнес лидери и инвеститори.

На срещата двете страни обсъдиха и възможност за взаимна подкрепа при комерсиализацията, индустриализацията и интернационализацията на стоки, както и за развитие на научни проекти.

Тема в дискусиите бяха и възможностите за сътрудничеството на София Тех Парк със сходни организации, научно-технологични паркове и образователни институции в Израел.

При разговорите беше коментирано потенциалното сътрудничество на българския научно-технологичния парк и израелски организации за съвместно кандидатстване по програма “Хоризонт” на Европейската комисия.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни