Ръководството на София Тех Парк обсъди възможностите за сътрудничество с индонезийския бизнес

19 септември 2019

Ръководството на София Тех Парк обсъди възможностите за сътрудничество с представителите на индонезийския бизнес в областта на високите технологии, образованието и иновациите. Потенциалните партньорства бяха обсъдени на работни срещи, които се състояха в рамките на провелия се Българо-Индонезийски бизнес форум в София, който е организират от БТПП като част от програмата на официалната визита у нас на министъра на външните работи на Индонезия Рътно Марсуди. В събитието взеха участие близо 50 представители на бизнеса от двете страни, от които 12 индонезийски. В срещите от страна на научно-технологичния парк София се включиха зам.-председателят на НС на дружеството Костадин Петков, председателят на УС Васил Караиванов и изпълнителният директор Тодор Младенов. Пред представители на индонезийски компании те представиха постигнатото до момента по реализирането на парка, насоките за работата и приоритетните сфери- ИКТ, науки за живота, зелени енергии, както и възможностите, които предостави за развитие на иновативни бизнес идеи.

„За първите пет месеца на 2019 г. търговският оборот с Индонезия е на стойност 137.3 млн. долара, отчитайки увеличение от близо 300% спрямо същия период на 2018 г.“, заяви в приветствието си при откриването на събитието министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че страната ни има потенциал да привлече индонезийски инвестиции и да предостави благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и други. Икономиката на Индонезия е най-голямата в Югоизточна Азия с над 250 милиона потребители.

„Считам, че това за което трябва да работим повече, е да увеличим сътрудничеството в областта на високите технологии. Убедена съм, че в София Тех Парк индонезийският бизнес може да намери добро място и платформа и други фирми, с които да развива добро сътрудничество“, заяви ден по-рано външният министър на България Екатерина Захариева. Тя подчерта, че от 2016 г. двете страни водят преговори за споразумение за всеобхватно икономическо партньорство и изрази надежда на следващия кръг от преговори в края на годината да има по-осезаем напредък в посока подпомагане на бизнеса в двете страни– ЕС и Индонезия.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни