Ръководството на София Тех Парк представи напредъка по проекта за суперкомпютъра, част от мрежата на EuroHPC

21 декември 2020

Сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра, част от мрежата на EuroHPC Joint Undertaking, ще е готова до края на 2020 г. Това стана ясно по време на проверката на напредъка по изпълнение на проекта за изграждане на високопроизводителната изчислителна машина в София Тех Парк, в която взеха участие кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков, председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов и изпълнителният директор Тодор Младенов.

Проектът за изграждане на суперкомпютъра в България, който ще е един от най-ефективните в Източна Европа и ще е част от мрежата на Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU), се изпълнява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“, с водещ партньор „София Тех Парк“ АД.

Към момента дейностите по проекта се изпълняват съгласно плановете, поставените цели и срокове. До края на 2020 г. ще бъде напълно завършена приемната сграда, в която ще се помещава високопроизводителната машина, както и обслужващите системи. От началото на следващата година ще започне инсталирането на основните системи за обслужване на работата на суперкомпютъра – система за охлаждане, противопожарна система, система за достъп и безопасност, и други.

През месец декември между консорциум „Петаскейл Суперкомпютър – България“, EuroHPC JU и водещата в световен мащаб в областта на дигиталната трансформация и производството на HPC високотехнологична компания „Атос“ беше подписан договор за поръчка и доставка на новия суперкомпютър в България. Компанията беше избрана, след обявената през март 2020 г. публична покана от страна на EuroHPC JU за участие в процедура за директно възлагане за избор на изпълнител.

Българската петаскейл машина ще е конфигурация Atos’ BullSequana XH2000. Изчислителната мощ ще позволява да бъдат извършвани повече от 4,4 петафлопс или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда, а включен в мрежата на EuroHPC ще достига върхова изчислителна производителност от около 6 петафлопс. Очаква се инсталирането на суперкомпютъра да започне през март 2021 г.

Нова улица –„Северна“ ще бъде изградена с цел да подобри транспортната свързаност на района около София Тех Парк и да подпомогне развитието на бъдещи инвестиционни проекти в региона, съобщи по време на събитието кметът Йорданка Фандъкова. Тя ще бъде успоредна на бул. „Цариградско шосе“ и с дължина 900 метра, с по две ленти в посока и 5-метров тротоар с осветление. Кметът обяви, че едновременно с това ще бъде разширена и удължена съществуващата в момента ул. „Ген. Йордан Венедиков“. Тя ще свързва София Тех Парк с бул. „Цариградско шосе“. Инвестицията за двете улици е около 5 млн. лева, които ще бъдат осигурени от правителството. „Науката и новите технологии ще спасят човечеството. Затова съм горда, че точно в София ще се помещава суперкомпютъра. Всички – община, Министерски съвет, Министерства на икономиката и финансите, Европейска комисия работихме заедно и успяхме да изградим този проект, както и ще продължим да го развиваме“, каза още Фандъкова.

„Подкрепяме развитието на науката и иновациите и този проект е потвърждение за това. Убеден съм, че изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитатен хъб на Европа и ще увеличи изчислителната мощ на страната ни и на цяла Европа“, каза министърът на финансите Кирил Ананиев. Той припомни, че тази година правителството предостави 20 млн. лева за изграждането на суперкомпютъра, както и средства в размер на 3,8 млн. лв. годишно за експлоатацията и дейността на суперкомпютъра. „България заслужи доверието на Европа и станахме център на науката и иновациите”, каза още финансовият министър.

„България ще бъде утвърдена на световната сцена не само по линия на своята финансова стабилност, но и по линия на иновационната си инфраструктура“, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му София Тех Парк ще бъде мястото, което ще докаже, че България е в центъра на Европа, тръгвайки от техническата инфраструктура, преминавайки през иновационната и достигайки до най-важните моменти за бъдещото развитие на България, дори и по време на криза. „Нашите намерения бяха на това място да се случват инвестиции за около 100 милиона, а вече има перспектива за 200 милиона“, допълни той. Икономическият министър съобщи, че днес министерството на икономиката е превело близо 7 млн. лева за иновации през 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд на 25 юридически лица и подчерта важността на иновациите за страната.

„Започнахме през 2018 година, когато нямаше европейска инфраструктура свързана със суперкомпютрите. Днес 35% от изчислителната мощност в света е европейска, а България е водеща в това. Науката и иновациите са стратегически инвестиции. Те носят полза тук и сега“, посочи еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел. Тя припомни, че проектът за суперкомпютъра дава конкретни ползи в различни области като медицина, сигурност на пътищата и много други, в които суперкомпютърът би допринесъл. „Суперкомпютърът означава и много нови работни места, инвестиции и сигурност на младите хора, които са избрали да се развиват у нас. Чрез новите технологии вече не е важно къде си, а до какво имаш достъп. Ние заедно градим бъдещето. Радвам се, че Европа допринася за това“, завърши еврокомисарят Мария Габриел.

„В най-тежката комбинация от кризи нито един стратегически проект в София и страната не е спрян. Те дори се ускоряват“, каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017). По думите му това е доказателство за държавнически подход и възможно най-умно управление в кризисен момент на обществения ресурс, който е много ограничен. Според Плевнелиев инвестицията от 5 млн. лева за изграждането на нова улица ще привлече други инвестиции на частния сектор в тази зона за поне 200 млн. евро.

Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов благодари на правителството, Европейската комисия и Столичната община за подкрепата. Той посочи, че екипът на научно-технологичния парк изпълнява проекта за суперкомпютъра съгласно плановете и сроковете. „Приключваме тази трудна за всички година с положителни резултати по изпълнение на нашите цели и отговорности в подкрепа на науката и иновациите, и на висока скорост в работата по всички проекти. Надяваме се, че с гъвкавост и партньорство успяхме да сме полезни и за компаниите, които са част от общността на София Тех Парк, заедно да преминем през кризата, породена от коронавируса“, заяви Младенов.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, чрез която бяха избрани 8 европейски локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, борбата с климатичните промени и др.

Суперкомпютърът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро. Очаква се новата машина да е в експлоатация през май 2021 г.

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC, които ще бъдат позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра във Финландия, Италия и Испания.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни