Ръководството на София Тех Парк ще представи напредъка по проекта за създаване на суперкомпютър, част от мрежата на EuroHPC

21 декември 2020

На 21 декември от 13.30 ч. ръководството на София Тех Парк ще представи напредъка по изпълнението на проекта за изграждане на суперкомпютър, част от мрежата на EurоHPC Joint Undertaking.

Сградата на суперкомпютъра се намира на територията на София Тех Парк – главна алея, вход откъм бул. “Асен Йорданов“(вход на София Тех Парк откъм зала „Арена Армеец“).

На събитието ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков, председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов и изпълнителният директор Тодор Младенов.

В рамките на инспекцията ще бъде обявен и нов инфраструктурен проект за изграждането на пътна връзка в района.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европейския съюз. Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“, с водещ партньор София Тех Парк, беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени машини с висока изчислителна мощ: 3 pre-exascale и 5 petasacale суперкомпютри. След изграждането на суперкомпютъра България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни