Роботи, дронове, експерименти, 3D визуализации и виртуална реалност на Европейската нощ на учените в София Тех Парк

28 септември 2018

Роботи, дронове, експерименти, 3D визуализации и виртуална реалност на Европейската нощ на учените в София Тех Парк

Възможно ли е да се принтират човешки органи, как „оживяват“ роботите и дроновете, реална ли е виртуалната реалност, къде е мястото на изкуствения интелект в живота на хората, какви са тайните, скрити в най-малките живи организми на земята. Това са само част от интересните занимания и демонстрации, които очакват посетителите на Европейската нощ на учените в София Тех Парк тази вечер от 17.00 часа до 22.30 часа. Събитието е в рамките на проект „Наука в града REFRESH“, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Научно-технологичният парк се включва в инициативата за поредна година и ще е отворен в този ден за всички желаещи да се докоснат до науката. Център на събитието ще е сграда Музей/Експериментариум.

Тази година Европейска нощ на учените ще се проведе в над 340 града от 30 европейски страни. У нас участие ще вземат 52 локации в 13 града.

Посетителите ще могат да се срещнат с учените от лабораториите на София Тех Парк, които ще се включат в своеобразно изложение, което е позиционирано на втория етаж от сградата. Освен това научните екипи са подготвили специално за събитието презентации по актуални и любопитни приложни научни.

Посетителите ще могат да се запознаят с лечебни и ароматни растения, отглеждани в in vitro условия от учените от комплекс „Биофарма“ на научно-технологичния парк, а най-малките ще могат да оцветят бижута с форма на различни бактерии и да изработят модели от био-пластелин.

„Лаборатория „Високопроизводителни изчисления“ ще представи възможностите на суперкомпютъра на София Тех Парк, като ще бъдат демонстрирани интересни числени симулации на орбитите на планетите в слънчевата система, молекулярна динамика и метеорологични прогнози.

Лабораторията „Виртуална и разширена реалност“ ще представи различни възможности за пресъздаване на виртуална и разширена реалност на посетителите, които ще могат да изпробват лично част от техниката, използвана в лабораторията. С възможностите на разширената реалност посетителите ще превърнат статично 2D изображение в 3D интерактивен обект.

По традиция в Европейската нощ на учените ще се включи и българския отбор по синтетична биология, който спечели миналата година сребърен медал на световното състезание в тази научна област и екипа на лаборатория „Биоинфотех“. Младите учени са подготвили много любопитни занимания свързани с бактериите и техните невероятно способности, с ДНК и микробите.

Лабораторията по киберсигурност ще демонстрира колко са опасни кибератаките и какви щети причиняват, както и какви са методите за защита от подобни посегателства.

Лесно ли е да бъдат „оживени“ роботите и с какво те са полезни в реални живот ще научите от нашите партньори от Роботика.бг, които за поредна година се включват в Европейската нощ на учените. Ще предлагат за своите малки приятели обучение по програмиране на роботи и забавни демонстрации.

Стартиращи компании, които работят и развиват идеи в Инкубатора на научно-технологичния парк, ще представят свои иновативни стоки и услуги на изложение.

Свои щандове на научното изложение в Експериментариума ще имат и нашите партньори от Sciant, Playground, Go4, Инициатива Sat-1, Spark Bulgaria, BASF, Drone Arena, Роботика.бг, ТУЕС и други. Те ще предложат забавни демонстрации, научни опити и лабораторни експерименти.

В сградата на Музей/Експериментариум от юни месец тази година е отворен и интерактивният детски център ТехноМеджикЛенд, където в Европейската нощ на учените посещението ще е безплатно за всички, които искат да се забавляват на 36 –те вида експеримента там.

Позвънете и си запазете час за обиколка на експозициите в ТехноМеджикЛенд за малки и големи тук: https://www.technomagicland.com/

Програма на научните презентации

18:00 – Лаборатория „Инвитро“. Тема: „Патогенни бактерии и нови предизвикателства в микробиологията на 21-ви век“. Представя: Виолета Вълчева.

18:30 – Лаборатория „Високопроизводителни изчисления“. Тема: „Интелигентността е на ход. Надеждата е в HPC (високопроизводителни изчисления) да решат проблемите с големите обеми от данни (Big Data)“. Представя: проф. дфн Ана Пройкова.

19:00 – Лаборатория „БиоИнфоТех“. Тема: „Преоткрийте живота (представяне на най-новите средства за генетичен анализ)“. Представя: гл.ас. д-р инж. Борис Киров.

19:30 – Лаборатория „3D креативност и бързо прототипиране“. Тема: „Direct metal deposition – Директно изграждане от метал“. Представя: д-р Явор Софронов.

20:00 – Лаборатория „Киберсигурност“. Тема: „Киберсигурност: съвети за ежедневна безопасност“. Представя: Мартин Георгиев.

20:30 – Лаборатория „Виртуална реалност“. Тема: „Разработка на приложения за разширена реалност (AR)“. Представят: Спас Калинов, Симеон Черногорски, Светлин Йорданов и Неда Красимирова.

21:00 – Микро Нано Лаб. Тема: „Микро и нано устройства от последно поколение“. Представя: доц. Георги Ангелов.

21:30 – Лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“. Тема: „Невромаркетинг – съвременен и новаторски метод за оценка на рекламно и медийно съдържание“. Представя: доц. Георги Ценов.

Ще Ви очакваме!

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни