Състезание по бързо нареждане на Куба на Рубик ще се проведе в София Тех Парк

08 май 2024

Българската куб асоциация, интерактивният център на наука и технологии ТехноМеджикЛенд и София Тех Парк организират на 11 и 12 май 2024 г. състезание за скоростно нареждане на Куба на Рубик. Събитието е част от отбелязването на 50-ия юбилей на емблематичния пъзел Куба на Рубик и 50 Years of Cubing Bulgaria 2024. Състезанието ще се проведе в ТехноМеджикЛенд на София Тех Парк, като до момента за участие са се записала над 90 участника. Двудневната среща ще събере опитни и начинаещи любители на кубчето на Рубик, които ще се състезават по скоростно нареждане на механичната главоблъсканица в различните й варианти.

Първият ден започва в 9 часа с предварителни квалификации, четвърт и полуфинали.

Във втория ден на събитието, 12 май, от 11.40 часа в онлайн среща ще се включи унгарският скулптор и професор по архитект ура Ерньо Рубик, създател на Куба, който ще отговори на въпросите на всички участници. В програмата е включена и лекция на тема “Как е създаден Кубът на Рубик”. В специална изложбена зона ще бъдат представени историята и развитието на пъзела през годините.

Победителите в различните възрастови категории ще получат сертификати и грамоти, подписани от изобретателя Ерньо Рубик, както и ваучери за занимания в ТехноМеджикЛенд и прототипната работилница на София Тех Парк Sofia Creation Station.

Пълната програма на състезанието можете да намерите в линка: https://www.worldcubeassociation.org/competitions/50YearsofCubingBulgaria2024.pdf

Състезанието по редене на Куба на Рубик е част от съпътстващата програма на XIV Софийски фестивал на науката, който ще се проведе в София Тех Парк, иновационен форум “Джон Атанасов” от 9 до 12 май. Първият в България научно-технологичен парк за поредна година е домакин и партньор на един от най-големите фестивали за наука в страната, който се организира от фондация “Красива наука”.

Официалното откриване на събитието ще се състои на 9 май от 10:30 часа и в него ще се включат зам.-председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Натанаил Стефанов, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на София Васил Терзиев.

София Тех Парк ще участва в Софийския фестивал на науката със собствен щанд, на който посетители всеки ден ще имат възможност да се запознаят с компании и учени от екосистема на научно-технологичния парк и да научат повече за тяхната работа и проекти. Ето и програмата на участието на София Тех Парк в събитието:

  • 9 май от 10.00 до 19.00 часа – ще представим нашата прототипната работилница за ученици, студенти и новатори на Sofia Creation Station;
  • 10 май от 10.00 до 19.00 часа – лабораториите по “Виртуална и разширена реалност” и “Разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и “In Silico” дизайн” ще разкажат за своята дейност и проекти;
  • 11 май от 10.00 до 19.00 часа – към събитието ще се присъединят експертите от Лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” и стартиращата компания SmarTest, чиято цел е да подобри българското образование като улесни работата на учителите и обогати знанията на учениците;
  • 12 май от 10.00 до 15.00 часа – на нашия щанд ще ви посрещнат учени от лаборатория “Биоинфотех” към научно-технологичния парк.

Екипът на ТехноМеджикЛенд ще се включи във фестивала и със специални лекции и научни демонстрации за посетителите.

  • 10 май от 14.00 часа в зала “КОСМОС” – лекция на тема “Да броим в дузини”

https://beautifulscience.bg/produkt/counting-by-dozens/

Пълна програма на фестивала тук: https://beautifulscience.bg/programa/

XIV Софийски фестивал на науката ще запознае търсачите на знания с последните иновации и открития в области като здраве, технологии, космос, наука и изкуство. Програмата включва забавни и вълнуващи лекции, дискусии, изложби, демонстрации, интерактивни работилници за малки и големи като тази година в тях ще участват над 120 учени от над 25 държави по света. Форумът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни