Семинар на тема „Хоризонт Европа 2021-2027 и Европейския иновационен съвет“ ще се проведе в София Тех Парк

24 юли 2020

На 29 юли 2020 г. в София Тех Парк, сграда Инкубатор, зала Innovation Center, ще се проведе семинар на тема „Хоризонт Европа 2021-2027 и Европейския иновационен съвет“.

По време на семинара участниците ще имат възможност да получат най-актуална информация от преговорния процес по Рамкова Програма „Хоризонт Европа 2020“ и характеристики на финансовия инструмент на Европейския иновационен съвет, който цели финансиране на високотехнологични научноизследователски проекти, но също така и подкрепа за стартиращи фирми с иновативни идеи, които представят проекти на по-ниско ниво на технологична готовност. Ще бъдат обсъдени и бъдещите възможности за консолидиране на научноизследователската и иновационна система на България, която има нужда да повиши своята конкурентоспособност при кандидатстване за проекти, финансирани от ЕС.

Лектори на семинара ще бъдат доц. Евгени Евгениев, първи секретар, Сектор „Наука“, Постоянно представителство на Република България към Европейския съюз, д-р Румен Борисов, съветник по проекти в Изпълнителна агенция за научни изследвания към Европейската комисия и доц. Боян Жеков, Национално контактно лице по „Хоризонт 2020. Предвидена е дискусия по темата с модератор проф. Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по въпросите на политиката в областта на иновациите и научните изследвания.

Семинарът ще се състои присъствено, като с оглед въведените от Министерство на здравеопазването мерки за неразпространение на Covid-19, местата са ограничени.

За лекторите

Доц.д-р Евгени Евгениев е основен преговарящ за Република България по законодателни досиета, свързани с научни изследвания и иновации, вкл. „Хоризонт Европа“, която е рамковата програма за учените за 2021-2027 г. В периода 2016-2018 г. е съветник на министъра на образованието и науката на Република България и изпълнява длъжността на зам.-ректор на водещо частно висше училище. Доц. Евгениев разполага с преподавателски и изследователски опит по теми, свързани с финансиране и политики за иновации, предприемачество, научни изследвания и технологична комерсиализация в академични институции в Eвропа и Азия, като Будапеща, Истанбул, Парма, Сеул, София, и Флоренция. Има близо 10-годишен опит в Световната банка като специалист по развитие на частния сектор в Регион Европа и Централна Азия. Работил е с правителствата на България, Хърватия, Чехия, Словакия, Румъния и Казахстан между 2007 г. и 2015 г. в областта на иновациите и научните изследвания, бизнес регулирането и достъпа до финансиране. Успява да привлече над 2.5 млн. щ.д. в аналитични и консултантски проекти на Световната банка за България, а също така подготвя и първия проект за иновации в Централна и Източна Европа за Световната банка, финансиран от Министерство на икономиката и енергетиката на Република България в размер на над 2 млн. щ.д. на основата на който възниква Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“.

Д-р Румен Борисов работи, като съветник по проекти (Project Advisor) в отдела “Бъдещи и нововъзникващи технологии” за проекти без предварително дефинирана тематична насоченост (FET-Open) в Агенцията за научни изследвания и нововъведения (Research Executive Agency – REA), където неговите задачи включват организиране и управление на оценяването на проектни предложения и надзор на изпълнението на финансирани проекти. Преди да се присъедини към REA, Румен е бил наблюдаващ проекти (Project Officer) към Генерална дирекция Комуникационни мрежи, Съдържание и технологии в Европейската комисия. Бил е главен асистент в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 2004-2005г. той е бил Изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министъра на финансите на България, а преди това Управител за България на БиосГруп-клон София, дъщерна фирма на базирана в САЩ фирма за разработка на софтуер.

Доц. Боян Жеков е зам.-декан на факултет „Информационни науки“(ФИН) към Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Научните му интереси са в сферата на дигиталната трансформация базирана на навлизане на новите разрушителни технологии (disruptive technologies) в различните сектори на бизнеса, администрацията и общественото, а също така и киберсигурността. Член е на Националната контактна мрежа на Хоризонт 2020, като Член на Програмния комитет „Информационни и комуникационни технологии“ и Национално контактно лице за: „Информационни и комуникационни технологии“ и „Бъдещи и навлизащи технологии“. Работил е като консултант и експерт по Електронно управление към UNDP(ПРООН), БСК, БАИТ и по проекти на МФ, МИ, МРРБ и МОН. Член е на УС на Съюза по електроника, електротехника и съобщения (СЕЕС). Председател е на JICA Alumni Bulgaria – организация на завършилите обучения в Япония и е постоянен секретар на клуб „Приятели на Япония в България“ – Nihon Tomono Kai.
Програма на събитието – 29.07.2020

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни