Символична първа копка на сградата на българския суперкомпютър от мрежата на EuroHPC ще бъде направена в София Тех Парк

01 юли 2020

На 2 юли, четвъртък, от 13 часа в София Тех Парк ще бъде направена символична първа копка на сградата на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени 3 pre-exascale и 5 petasacale машини.

Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот.

Капацитетът на машината може да бъде използвана в много приложни области на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания. Системата ще бъде оптимизирана за работа в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, микроелектроника и др.

Поканени за участие в събитието са еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), представители на организациите партньори в консорциума „Петаскейл суперкомпютър – България“, на IT сектора.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни