София Тех Парк беше домакин и съорганизатор на събитието „Украински слънчоглед“

27 юли 2022

София Тех Парк беше домакин и съорганизатор на събитието „Украински слънчоглед“, организирано от Сдружение „Помощ за Украйна“ и Український Вулик -освітньо-інтеграційний центр „Украински кошер“ с подрепата на научно-технологичния парк.

“За нас е важно усилията, които екипът на София Тех Парк и на Сдружение „Помощ за Украйна” полагат, да помогнат на голяма част от украинските граждани, изпаднали в беда и които преживяват тази чудовищна война, случваща се в 21 век. Надявам се тази наши усилия да помогнат да се чувствате добре в нашата страна.“, заяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов по време на събитието в Английския двор, сграда Инкубатор на Парка.

Официален гост беше и посланикът на Украйна в България Н. Пр. Виталий Москаленко.

В програмата на събитието украински деца представиха пред публика културни и музикални изпълнения на български език. Имаше и активности за най-малките участници.

От Сдружение „Помощ за Украйна“ изказаха благодарност към екипа на София Тех Парк за предоставената помощ, помещения и средата за създаване на центъра за интеграция на украински бежанци, който да допринесе за тяхното връщане към нормален ритъм на живот. Като знак на признателност екипът на сдружението връчи на Тодор Младенов благодарствена грамота и картина, нарисувана от българката студентка с украински корени Наталия Артентиева.

Благодарствени грамоти получиха и всички преподаватели, които посветиха времето си за обучението на украинските граждани в столицата.

По време на събитието бяха представена и различни дейности в учебно-интеграционния център „Украински кошер“ в София Тех Парк, където се обучават на български език и други предмети като математика, литература, музика, изобразително изкуство, компютърни умения и други деца и възрастни. В рамките на центъра е създаден и бизнес инкубатор за МСП, който помага на предприемчиви украински граждани да започнат свой собствен бизнес проект или да намерят работа.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни