София Тех Парк беше партньор и домакин на научния младежки фестивал „HELLO SPACE | BULGARIA CALLING 2.0“

14 септември 2022

София Тех Парк беше партньор и домакин на научния младежки фестивал „HELLO SPACE | BULGARIA CALLING 2.0“, организиран от STEAM Клъстер и Атлантическият Клуб в България.

В иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк още в първите часове на събитието стотици посетители се потопиха в магията на „HELLO SPACE | BULGARIA CALLING 2.0“ и присъстваха на впечатляващи презентации от професионалисти и експерти от различни области на познанието, които успешно разпалиха въображението на младите хора да мислят, мечтаят и намират решения в областта на STEAM.

Форумът беше открит от Соломон Паси, председател на Атлантически клуб България. Видео обръщение към участниците отправи и генералния директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер.

Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов приветства участниците и припомни за силното представителство на българските учени в екипа на ЦЕРН, които заедно с колегите си от цял свят се опитват да достигнат до знанието за произхода на Вселената и нейните закони, а докато изследват същността на Космоса, създават нови технологии, част от които вече са около нас в ежедневието. Той разказа за партньорството на София Тех Парк с ЦЕРН, благодарение на което тези технологии вече са достъпни и за българския бизнес. Чрез съвместната инкубационна програма на София Тех Парк и ЦЕРН малки и средни компании могат да получат безвъзмездно подходящи за техните проекти технологии, които да приложат и да подобрят своите продукти или услуги и да ги направят конкурентоспособни на световните пазари.

“За да има още нови български космически успехи са нужни будни и търсещи умове, които не се страхуват от трудни въпроси и още по-трудни отговори, намират верните решения и пътища пред себе си, гледат към нови предизвикателства и хоризонти чрез знанието и науката. Сигурен съм, че днес, в тази зала, има много такива умове”, допълни Младенов и пожела успех на участниците.

Част от програмата на събитието бяха и поредица от интерактивни семинари, вдъхновяващи презентации и STEAM работилници за деца и възрастни. Беше проведена вълнуващата виртуална разходка из ЦЕРН, както и специална лекция с астронавта от НАСА Ана Фишър, известна като първата майка, полетяла в космоса. В специален предварителен конкурс участници на възраст между 6 и 19 г. имаха възможността да изпратят своите въпроси към ЦЕРН или Ана Фишър на тема Космоса и Вселената, STEM (точни науки, технологии, инженерство, математика), като отправна точка към мечтаното професионално пътешествие и развитие, и други космически теми.

Сред многобройните активности на събитието бяха и впечатляващи демонстрации от Силите за специални операции на БА, а по-късно в небето над Парка прелетя българският пилот и световен рекордьор Николай Калайджиев.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни