София Тех Парк е партньор и домакин на видеоконферентна връзка с Международната космическа станция

21 юни 2021

Ало, Космос! Говори България!

На26-ти юли 2021година България ще осъществи видеоконферентна връзкана живо с Международната космическа станция. Това ще бъде уникална възможност за ученици от цялата страна и Европа да зададат своите въпроси директно към астронавти от НАСА и ЕКА (имената предстоят да бъдат обявени). Това историческо включване ще бъде кулминацията на еднодневното събитие„Ало, Космос! Говори България!“, което ще бъде предшествано от конкурс за набиране на въпроси от ученици на възраст между 6 и 19г.

Повече от 30 признати български НПО и учреждения, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания, ще си партнира с Посолството на САЩ в София като домакин на тази забележителна проява. В чест на своя 30-ти юбилей, Атлантическият клуб в България ще координира инициативата.

Целта на проекта е да се разпали въображението на съвременната младеж, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд, като по този начин позволявайки на България, също и чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM, да изпрати трети астронавт в Космоса.

Регистрацията за събитието ще започне на1 юли 2021 г.

Конкурсът за въпроси към астронавтите ще се проведе в периода между 21-ви юни и 2-ри юли 2021 г. Повече информация за условията и наградите може да намеритетук.

Както винаги, приветстваме нови партньори и идеи в процеса на реализация на това така значимо събитие.

Домакини и партньори на инициативата:

Посолство на САЩ в България

Атлантическият Клуб в България

София Тех Парк

ТехноМеджикЛенд

Американският Колеж в София

Атлантическият Клъстер STEM & Space Downlink

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни