София Тех Парк е партньор на първото международно изложение за съвременно изкуство у нас Sofia Art Fair

16 януари 2024

София Тех Парк ще бъде партньор и домакин на първото голямо престижно международно изложение за съвременно изкуство в България – Sofia Art Fair. Това беше обявено по време на пресконференция в БТА, в която се включи изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов.

Събитието, организирано от фондация „София диша“, ще се проведе от 3 до 6 октомври 2024 г. в иновационен форум “Джон Атанасов” и ще събере художници от България и Европа, колекционери, представители на бизнеса, експерти и любители на изкуствата.

“С участието и подкрепата на това уникално за страната ни събитие, нашият екип иска да покаже, че София Тех Парк е място и за иновации и в изкуството и опазването на културното наследство”, заяви изпълнителният директор на научно-технологичния парк Тодор Младенов. Той подчерта, че паркът е бил дом на театралното изкуство още по време на пандемията, а всяко лято е място за среща на любителите на кино на открито. Инициативата София Тех Парк на цветята и изкуството пък е насочена към широка аудитория и цели да покажeвръзката на наука и творчеството. “Нашите изследователи и учени ще бъдат също част и от програмата на Sofia Art Fair, където ще покажем ,f.sjd kd новите технологии в съхраняването, научните проучвания и изучаването на най-добрите примери от световното културно наследство, както и тяхното приложение в съвременното творчество”, каза Младенов. Във фестивала ще се включат и екипите на Лаборатория “Виртуална и разширена реалност”, Лаборатория за разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и “In Silico” дизайн и Лаборатория “3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти” към София Тех Парк. Експерти на научно-технологичния парк ще организират и обучение PopUp Art Incubator/ по арт предприемачество за младиталанти From art to business. Той ще предостави всички практически инструменти и ресурси, с които един артист може да си отговори на много бизнес въпроси – как и от къде да започне, правни форми на бизнес, начини и платформи за продажба, как да превърнем изкуството в печелившо начинание. Заедно с практическите ресурси, арестите ще имат достъп и до ментори от екосистемата на парка, както и достъп до лабораторния комплекс.

Посетителите ще имат възможност да чуят от самите учени за интересните и нови методите, с които науката изследва изкуството, както и за методите за анализ на художествените произведение и определяне на ползвани за създаването му техники.

Sofia Art Fair ще представи творчеството на актуални съвременни художници и различните новости и тенденции в изкуството. Програмата на изложението ще постави на фокус теми като изкуствен интелект и виртуална реалност, хоризонтите и предизвикателствата, които технологията разкрива пред творците и културата. Предвидени са специални обиколки, които ще запознаят отблизо гостите с творбите на участниците, срещи с автори, както и богата програма, в която ще се включат изявени български и чуждестранни участници.

В централното изложбено пространство галерии ще покажат произведение на избрани автори. В рамките на форума ще бъде организирана и изложба на млади български съвременни художници. Всички автори и галерии ще бъдат селектирани от межуданордон жури от куратори и изкуствоведи като: Радослав Механдийски, Теодора Константинова, Йохан Густавсон, Мартина Йорданова и Нина Гшайдер.

Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава международния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася за растежа на пазара на изкуство в България-

Желаещите да вземат участие в “Sofia Art Fair” кандидатстват 18 януари до 31 март тук: www.sofiaartfair.art

Партньори на проекта са София Тех Парк, Министерство на иновациите и растежа, Френски институт в България Institut français de Bulgarie, Art and Culture Today / Съвременно Изкуство и Култура, Фондация ,,Лъчезар Цоцорков“, VP Consulting – accounting services in Bulgaria, Buzalov & Chanova Law OfficeTDB Play, Американска Търговска Камара в България, Art Fairs Service, follow.art, Tectus, Тренд, TEXСИТИ, JT Design.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни