София Тех Парк е победител в конкурса „Сграда на годината“ с проекта на сградата на петаскейл суперкомпютър

20 декември 2021

София Тех Парк получи първа награда в Haциoнaлния ĸoнĸypc “Cгpaдa нa гoдинaтa” в категория „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение“ за проекта за Суперкомпютърен център петаскейл България. Церемонията по връчване на наградите беше излъчена по Българската национална телевизия на 19 декември.

От името на София Тех Парк статуетка и грамота за първо място в категорията получи инж. Николай Асъмов – директор „Инвестиции“. Партньори при реализиране на проекта са и „Тилев Архитекти“, „Електрисити“ и „Микс констръкшън“, които също получиха отличия.

Инж. Асъмов благодари от името на София Тех Парк на целия екип от изключителни професионалисти, с които съвместно е бил реализиран проектът. „Всички днес говорят за дигитализация, за дигитална трансформация. Това е процес, който ще промени живота на всички хора по света. Но, за да се случи това са необходими огромни усилия не само на IT сектора, но и на много други сектори на икономиката и индустрията. С този емблематичен проект българските строители доказаха, че са напълно готови да се справят с предизвикателствата, които предстоят“, заяви по време на награждаването инж. Асъмов.

Суперкомпютърният център с разположения в него първи от своя клас петаскейл суперкомпютър в България – Discoverer, е създаден след одобрената през 2020 г. кандидатура на страната ни за участие в европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU. Българската държава, заедно с Испания, Финландия, Италия, Чехия, Люксембург, Португалия и Словения, беше избрана за страна домакин, в която да се изгради един от суперкомпютърните центрове на ЕС. Това е предпоставка страната ни да се превърне в дигитален хъб в Югоизточна Европа. Главното предназначение на сградата е да предостави оптимални и високоспециализирани условия за функционирането на суперкомпютъра Discoverer. Машината беше класирана на 91-во място в света от международната класация Top 500, след тестове според стандартите и изискванията на независимата неправителствена организация, поддържаща класацията. При тестовете Discoverer показа параметри 4,5 петафлопа и близо 6 петафлопа върхова производителност.

Местоположението на суперкомпютърния център в София Тех Парк допълва съществуваща екосистема, подкрепяща стартиращи бизнеси, малки и средни предприятия, науката, образованието и иновациите. В София Тех Парк имат място и развойни звена на водещи технологични компании и научни екипи с проекти в областите биоинформатика, биохимия, изкуствен интелект, автомобилно инженерство, персонализирана медицина и 3D технологии. Това са и част от областите, в които ще бъде оптимизиран да работи Discoverer, наред с прогнозиране на времето и климатичните промени. Проектът се изпълнява от Консорциум „Суперкомпютър Петаскейл– България“, в който София Тех Парк е водещ партньор.

Предизвикателство при ефективното планиране на сградата бе съобразяването със специфичните технически изисквания за функциониране на изчислителната конфигурация. Такива са необходимите за суперкомпютъра функционалности на системите за охлаждане и чистота на въздуха, детекция на влага, непрекъсваемо електрозахранване, газово пожарогасене, пожароизвестяване, системи за физическа и киберсигурност и връзките им със сградната автоматизация за управление, контрол и прогнозно откриване на повреди.

Уникален по рода си е студовият център, който осигурява иновативно водно охлаждане на Discoverer, като флуидът достига до самите изчислителни микрокомпоненти. Това повишава изключително прецизността на планиране, проектиране, изграждане и оперативна работа на системата и представлява една от съществените разлики с познатите ни конвенционални центрове за данни. Охладителната система включва сухи охладители за свободно охлаждане чрез охладителния потенциал на външния въздух и водоохлаждащи агрегати с водоохлаждаеми кондензатори, система за анализ и контрол на качеството на флуида, а мощността на системата е 1,1 MW. Създадена е възможност генерираната при охлаждането на Discoverer топлинна енергия да се пренасочи за отопляване на съседни обекти в кампуса. Минимизирани са възможностите за непланирани прекъсвания на Discoverer по време на експлоатация. Част от системата, гарантираща непрекъсваем процес на работа, е UPS система с инсталирани батерии с мощност 1 MW.

Основно предизвикателство на проекта бе за една година от белия лист да се създаде суперкомпютърен център и да се стигне до инсталиране и тестове на Discoverer, които го изстреляха на 91-во място сред петстотинте най-мощни изчислителни машини в света. Чрез добра проектна организация, избраните екипи проектанти и изпълнители завършиха в срок проектиране, груб строеж, подземна инфраструктура, всички основни и специализирани инсталации в сградата.

Обслужването на суперкомпютъра изисква минимален персонал за поддръжка. Сградната автоматизация за наблюдение, управление, контрол и прогнозно откриване на повреди е свързана с всички критични за работата на суперкомпютъра системи и позволява дистанционен мониторинг и корекции на функционалните показатели на отговорните съоръжения. Софтуерът е специално разработен за целта, като обслужва целия работен цикъл на всички системи в сградата, анализирайки условията на работа и външните климатични фактори.

Чрез суперкомпютъра Discoverer, България вече заема ключова позиция сред високоизчислителните центрове на ЕС, които са отворени към европейските изследователи, индустрията и бизнеса, за разработване на проекти, изискващи моделиране чрез високоскоростни изчисления. Той ще подкрепи научноизследователски и иновационни дейности, ползващи технологии за симулиране, моделиране и оптимизация, като целта е да се стимулира промишленост, адаптирана към нуждите на 21 век.

Видео от церемонията по награждаването на отличените проекти можете да видите ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни