София Тех Парк и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки подписаха споразумение за партньорство в областта на науката и образованието

16 април 2024

София Тех Парк, Сдружението за научноизследователска и развойна дейност и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки ще си сътрудничат при реализирането на съвместни проекти в областта на науката и образованието. Споразумението за партньорство беше подписано на 16 април 2024 г. от председателя на Управителния съвет на София Тех Парк Васил Караиванов, управителя на СНИРД Михаил Илиев и Вълкан Горанов, изпълнителен директор на сдружението на олимпийските отбори.

Сред основните приоритети на партньорството е обучението на ученици, участващи в националните олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика, както и обучението на кадри за високотехнологичните индустрии, включително стартиращи компании от екосистемата на София Тех Парк. Споразумението предвижда трите страни да си съдействат в областта на предприемачеството и развитието на нови бизнеси чрез инкубационните програми на научно-технологичния парк, както и при инициативи в образователната сфера и в дейността по изграждане на синергия между науката и бизнеса.

Организациите ще инициират и реализират съвместни проекти в областта на науката, ще организират събития, обучения, състезания, школи за обучения, олимпиади и подготовка на олимпиади, семинари, конференции, ще работят за популяризиране на науката и нейните достижения, ще си сътрудничат в лабораторни дейности, както и ще подпомагат свои инициативи чрез предоставяне на изследователска експертиза, бази и финансиране на научни и практически дейности. Споразумението предвижда и да бъдат създадени специални награди, с които да бъдат отличавани постиженията на българските ученици и преподаватели.

Първата инициатива на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, която София Тех Парк ще подкрепи е предстоящото домакинство на страната ни на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence, IOAI). Събитието ще се проведе от 9 до 15 август 2024 година в гр. Бургас и ще срещне в оспорвана надпревара най-талантливите ученици от цял свят, които могат да създават, използват и развиват изкуствен интелект. Председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Васил Караиванов и Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“, член на УС на сдружението на олимпийските отбори и основател на IOAI, подписаха договор за партньорство и подкрепа за провеждане на събитието, което ще бъде иновативно преживяване, съчетаващо традиционния научен подход с последните постижения в ИИ. Целта на олимпиадата е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания, да им даде перспектива за необятните възможности в тази област.

Членовете на научната комисия на международното състезание са учени от водещи научни и учебни институции в света: Оксфорд -Великобритания, Масачузетския институт по технологии, MIT – САЩ, Университета на Копенхаген – Дания, Университета на Уулвърхямптън – Великобритания, Университета Ланкастър – Великобритания, Института INSAIT на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, Университет по Изкуствен интелект – Обединените арабски емирства. Състезанието ще бъде ежегодно като всяка година научната комисия ще обявява темите от ИИ, които ще бъдат застъпени, съобразени с последните тенденции, изследвания и научни разработки. За тази година те ще бъдат – Machine Learning (машинно обучение), Natural Language Processing (обработка на естествен език) и Computer Vision (компютърно зрение).

Участниците могат да бъдат отбори от четирима ученици до 20-годишна възраст, избрани на базата на национални състезания. Към момента над 40 държави са проявили интерес, като голяма част от тях вече са се регистрирали за участие в олимпиадата.

Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект ще се проведе с подкрепата на МОН и община Бургас, а основен партньор е Сдружението за олимпийски отбори по природни науки (СООПН). Председател на инициативния комитет е инж. Александър Велинов, ръководител на Националния отбор по лингвистика, член на Борда на Международната Олимпиада по лингвистика, инициатор и основател на IOAI. Членове на инициативния комитет са Галин Цоков, министър на образованието и науката, Димитър Николов, кмет на Бургас, Божидар Божанов, председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии в НС, Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“, член на УС на СООПН и основател на IOAI, Росица Декова, ПУ “Паисий Хилендарски”, Лора Динева, СМБ, Ива Гумнишка, основател на Humans in the Loop.

Повече информация можете да намерите на официалния уебсайтhttps://ioai-official.org.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни