София Тех Парк и Техническият университет – София разработиха очила с висока степен на защита

03 април 2020

Екипите на Лаборатория „3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти“ към София Тех Парк и на Техническия университет – София разработиха оригинални очила с висока степен на защита, които вече са в серийно производство. Разработката е в контекста на активните мерки, които правителството предприе по отношение на предотвратяването на разпространението на коронавируса, и беше възложена на научно-технологичния парк от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Изследователите от Лаборатория „3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти“ към София Тех Парк изработиха необходимите матрици за започване на серийно производство, използвайки 3D технологии. Автори на дизайна са експерти на Техническия университет- София.

От днес очилата се произвеждат в завода на компанията „АРЕКСИМ Инженеринг“ в Смолян, партньор на София Тех Парк и Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност към научно-технологичния парк. Продуктът е в процедура по сертифициране.

Това е поредният добър пример за успешна съвместна работа между бизнеса, академичната общност и научно-технологичния парк, чиято задача е да изпълнява политиките на правителството в областта на научно-технологичния трансфер и иновациите.

Предприятието беше посетено от премиера Бойко Борисов. Той благодари за това, че само за 12 дни заводът е реорганизирал производството си и от компоненти за автомобилната, електромеханичната и козметичната индустрия, вече произвежда най-висок клас защитни очила и шлемове за медицинските специалисти. Капацитетът на производство ще достигне до 200 000 броя месечно от защитните очила и шлемовете. Проф. Георги Тодоров, ръководител на лабораторията в София Тех Парк, изтъкна пред премиера, че науката и бизнесът в България са направили това, което в Европа не е сторено до момента. Той подчерта, че защитните очила са уникален продукт, с авторско право, в Европа такива само се внасят, а за направата им в неекстремна ситуация са необходими 6 месеца. При инспекцията министър-председателят Борисов бе придружен от вицепремиера Томислав Дончев и председателя на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. „Очилата са много добри, плътно прилепнали, не се изпотяват при различни температури, а шлемът вече осигурява пълната защита. Доволен съм от това, което видяхме, и колегите ще ги харесат“, бе оценката на проф. Мутафчийски за изработените защитни продукти.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни