София Тех Парк и технологичният парк Яшнабадск ще си сътрудничат в областта на науката и предприемачеството

13 септември 2019

София Тех Парк и технологичният парк Яшнабадск в Ташкент, Република Узбекистан, ще си сътрудничат при реализирането на проекти в областта на науката, образованието, предприемачеството, както и в дейности, насочени към развитието на иновативните общности и стартъп компании в двете страни.

Меморандум за сътрудничество между двата парка беше подписан от изпълнителния директор на София Тех Парк Тодор Младенов и зам.-министъра по иновационно развитие на Узбекистан Азимжон Назаров в присъствието на вицепремиера Ельор Ганиев. Делегацията от азиатската страна беше на посещение в първия в България научно-технологичен парк в четвъртък, 12 септември, в рамките на петата Междуправителствена българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Споразумението предвижда между двата парка да бъдат организирани научни конференции, работни срещи, обучения и специализирани семинари, на които учени, изследователи и инженери от двете страни да обменят опит по актуални теми. Екипите ще споделят информация и знания по планиране и развитие на двата парка, както и в областта на научно-технологичния трансфер и иновационните производства. Страните ще работят заедно за насърчаване на съвместни проекти, международни научни стажове и съвместни мрежи между изследователските институти и бизнеса в двете области, предвижда още меморандумът.„Ние работим за да създадем така необходимата връзка между науката и бизнеса, която да доведе до създаване на успешни иновативни продукти или услуги, които да подпомогнат икономиката на страната“, заяви зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков. Той обясни, че в основата на идеята за създаване на научно-технологичния парк с неговите отделни компоненти е да бъдат обхванати всички възрасти – от учениците до студентите и докторантите, през стартиращия бизнес и зрелите компании, до водещите учени и специалисти в отделните области, които да изградят заедно и развиват една общност и еко система, което вече се случва на територията на София Тех Парк.

„България се доказа като интересна стартъп дестинация. Гордеем се със своите софтуерни инженери, които се наложиха в международен план като едни от най-високо квалифицираните. До голяма степен тяхна е и заслугата за привличане на големите инвеститори в България, които реализират у нас проекти с висока добавена стойност“, посочи Младенов. Той подчерта, че това е от голямо значение за мотивиране на младите хора у нас да се насочат към реализиране в областта на предприемачеството, при това в условията на глобална конкуренция. Беше изтъкнато и че България е в челните редици по отношение на висококачествената интернет свързаност.

„Нашето партньорство може да бъде изключително ползотворно в областта на съвместната работа по различни научни изследвания и обучения на кадри, както и при разработването на иновации“, заяви по време на срещата в София Тех Парк вицепремиерът на Узбекистан Ельор Ганиев. Той прояви интерес към възможностите узбекистански учени и предприемачи да използват оборудването и научната експертиза на водещите български учени от 11-те високотехнологични лаборатории на София Тех Парк, както и по отношение на обем на опит по отношение на създаване на нови изследователски и развойни звена в Узбекистан.

Делегацията имаше възможност да посети две от научните лаборатории на българския научно-технологичен парк по кибурсигурност и по 3D прототипиране и да се запознаят с тяхната дейност, както и с проектите, които реализират екипите им. Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов подчерта, че освен възможностите за създаване на фундаментална наука, обучение на студенти, докторанти и други специалисти, лабораториите приоритетно са насочени в помощ на разработването на иновативни и високотехнологични проекти на бизнеса. Делегацията разгледа и сградата на Инкубатора, където свои проекти в момента изпълняват 13 стартиращи компании. Гостите бяха впечатлени и от експозицията на интерактивния детски център „ТехноМеджикЛенд“ на София Тех Парк, изградена от над 40 интересни и забавни експеримента.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни