София Тех Парк изпраща петима млади учени на среща с Нобелови лауреати по медицина

23 ноември 2022

Петима млади учени ще представляват България на 72-та среща с Нобелови лауреати по физиология и медицина в Линдау (Германия) в периода 25 – 30 юни 2023 г. В международното събитие ще участват около 40 носители на най-престижното отличие за наука и над 600 талантливи млади учени от цял свят.

Поздравления за д-р Мария Ивановска, специалист по Клинична имунология, главен асистент в катедра “Микробиология и имунология” на Медицински университет – Пловдив, гл. ас. д-р Йордан Калчев, специалист по микробиология от Медицински университет – Пловдив, лекар в Университетска болница “Св. Георги” в Пловдив, д-р Мартин Иванов, асистент в Медицинския университет – Варна, Михаела Попова, пети курс специалност “Фармация” в Медицинския университет – Пловдив и Трифон Попов, студент четвърти курс специалност “Медицина” в Медицинския университет – София!

София Тех Парк и Фондация за иновации и технологичен трансфер – ФИТТ с водещ партньор научно-технологичния парк бяха избрани да номинират млади учени за срещата с нобеловите лауреати в Линдау от Съвета за организиране на срещите със световно признатите учени.

Петимата български медици, които ще участват в събитието през следващата година бяха излъчени след проведен конкурс, в който се включиха 13 специалисти. Получените кандидатури бяха разгледани и класирани от експертна комисия от представители на ФИТТ и водещи български учени в областта на медицината. Разходите за участието на избраните учени се поемат от Фондация за иновации и технологичен трансфер – ФИТТ на София Тех Парк.

Срещите с Нобеловите лауреати в Линдау се провеждат от 1951 г. и са се превърнали в уникален международен научен форум. Те предоставят възможност за обмен на знания и опит между различни поколения, култури и в различни дисциплини. Досега в срещите са взели участие над 35 000 изследователи. Темата на срещите в Линдау се редува между трите научни дисциплини – физика, химия или физиология/медицина. На всеки пет години се провежда интердисциплинарна среща, а на всеки три години и среща по икономически науки. Разнообразните формати на научната програма – лекции, дискусии и други – са създадени на принципа на диалога и за активиране на обмена на знания, идеи и опит между Нобелови лауреати и млади учени. Всеки участник може да се включи в срещите само веднъж, но остава постоянен член на мрежата на възпитаниците на Линдау и посланик на научния диалог. Председател на Съвета по организирането на Срещите в Линдау е графиня Бетина Бернадот, дъщеря на основателя на срещите граф Ленард Бернадот, който е внук на крал Густав V, първият крал на Швеция, който връчва Нобелови награди.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни