София Тех Парк организира програма в подкрепа на новатори и стартъпи

27 март 2019

София Тех Парк организира програма, която ще е в подкрепа на новатори и стартиращи компании от цялата страна. Основните насоки в бъдещата програма бяха представени вчера по време на конференцията Investum Supersonic, която беше организирана от научно-технологичния парк и се проведе в иновационния му форум „Джон Атанасов“. На събитието се срещнаха и взаимодействаха водещи инвеститори, предприемачи и хора с новаторски идеи и мислене, като по този начин беше поставена основата на платформа за изява, подпомагане и насърчаване на предприемчиви българи с иновативни проекти за продукти или услуги.

Членът на Управителния съвет на парка Натанаил Стефанов обясни пред участниците в конференцията, че програмата на София Тех Парк ще бъде насочена към приложната наука и комерсиализацията на изследователски разработки. Той обяви, че инициативата ще бъде реализирана в партньорство със Source Institute, които са водеща международна организация за предприемаческо образование. Source са разработвали програми за Университета в Оксфорд, London Business School, Кралската академия по инженерство на Великобритания, както и за някои от водещите акселератори в света като Techstars, Seedcamp и 500 Startups. Целта на програмата за новатори е тя да привлече и иновативни хора от страната и региона. Основните дейности ще бъдат представени пред научните общности на обиколка в страната. Програмата ще предоставя широк набор от услуги и възможности за изобретатели, новатори и предприемачи, като менторство, обучения, форуми и сбирки, на които да презентират своите идеи и да обменят опит. „Програмата е насочена към и за хората“, посочи Стефанов. За повече информация, може да пишете на incubator@sofiatech.bg

По време на конференцията се състоя и първата неформална среща на „Клуба на анонимните новатори“, чиято цел е да даде възможност на изобретатели и новатори от цялата страна за видимост и подкрепа, така че да успеят да преминат със своите идеи на следващо ниво на развитие и да ги превърнат в успешно начинание. Изобретатели и стартъпи споделиха свои проблеми и пречки, които срещат по пътя на развитие на проектите си и получиха ценни съвети от ментори, сред които и водещи международни експерти – Rob Newell, Laurent Sinaï Sinelnikoff, Victor Schiller, Georgi Gunchev, Salim Virani.
„Столичната община подпомага иновативните стартиращи предприятия чрез Общинската агенция за инвестиции, както и с акселератора „Стартъп София““, подчерта в изказването си на форума зам.-кметът на София Йоана Христова. Общинската лаборатория за иновации „София Лаб“ работи с младежи и ученици. Христова посочи, че Общинският гаранционен фонд за подкрепа на малки и средни предприятия вече е консултирал над 10 стартъпа и има изнесен свои офис и в Инкубатора на София Тех Парк. Тя посочи, че София е подписала две споразумения за сътрудничество с Лондон и Виена и работи в сътрудничество и с други градове по отношение на дигитализацията.

„България заема водещо място по развитие на своята стартъп екосистема, чието начало беше дадено преди 10 г. със стартирането на програма “Джереми“, по която се създадоха фондове, които да инвестират 21 млн. евро в стартиращи компании“, заяви Смилена Костова, съветник на министъра на икономиката Емил Караниколов. Тя подчерта, че важен фактор за развитието на иновационната екосистема у нас е София Тех Парк, като е в ход изпълнението на задачата му – да се превърне в локация за регионални и национални изследователи и иновативни компании. Костова посочи, че политиката на Министерството на икономиката за насърчаване на иновативните идеи се реализира с подкрепата на финансовите инструменти като: Фонд за ускоряване и начално финансиране“, „Фонд за рисков капитал“, със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, както и по линия на инициативата „Джереми“. Министерството на икономиката подкрепя и някои законодателни инициативи, по които работи съвместно с Българската стартъп асоциация – BESCO, които целят подобряване на условията за стартиране на бизнес у нас.

Партньорите на Investum Supersonic от „Gargarage“ проведоха демо ден на стартъпи от своята преакселерационна програма, които представиха проектите си пред аудиторията на форума. Петима от отличените получиха награди, сред които и специалната награда на София Тех Парк – консултации от експерти на парка в различни области на предприемачеството и развитието на иновативни идеи.
Eдинадесет водещи инвеститори от страната направиха пред аудиторията преглед на текущия инвестиционен климат в България, на стартиращите бизнес проекти, които се търсят за подпомагане и развитие от местните бизнеси, както и на възможностите, които предоставят техните организации на стартъпите.

Основни партньори на събитието са: Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), Source Institute, Българската стартъп асоциация – BESCO, и Able Activator. Съорганизатор на конференцията е и компанията Impact Enterprise, които се занимават с технологични бизнес решения и помагат на български компании да стъпят на северноамериканския пазар.
Конференцията се провежда със спомоществователството на Hyundai, Forton, Райфайзен банк, Sciant, и с медийната подкрепа на в. „24 часа“, Economic.bg, Bloomberg TV, Investor.bg, Дарик радио, Profit.bg, Novini.bg, Neftelimov.com, Media Bricks.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни