София Тех Парк подкрепя инициативи в космическия сектор

25 октомври 2020

София Тех Парк е отворен и подкрепя инициативи, свързани с космическия сектор и изследвания, както и към бизнес проекти, насочени в тази област. Това заяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов по време на Националния форум за съвременни космически изследвания и технологии, организиран от клон “Космос” към Физическия факултет на Софийския университет. На събитието, присъстваха представители на академичната и бизнес общност в България, свързана с космическите изследвания, на Министерството на икономиката, на Министерството на образованието, Фонд “Научни изследвания”. Двудневният форум се състоя в иновационния форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, а научно-технологичният парк бе партньор на събитието.

„Космическите технологии и разработки, не само променят живота ни, но и са силен стимул за развитие на икономиката, промишлеността и бизнеса. За целта обаче са необходими повече предприемачи в този сектор и разбира се повече усилия от страна на частни и държавни организации. Глобалната конкуренция в тази област е огромна, но смятам, че страната ни може да намери своето място в този сектор, в контекста на развитието на европейския космически сектор“, заяви Тодор Младенов. Той подчерта предимствата от развитието на сектора – откриване на нови работни места, развитие на науката и научните изследвания, на технологиите във всички сектори на икономиката, висока възвръщаемост на инвестициите.

„Страната ни усилено работи по създаване на Космическа стратегия и програма и се надяваме, че те ще заработят съвсем скоро, което ще даде тласък на развитието на индустрията, ще ускори трансфера на технологии, ще допринесе за повече инвестиции в стартиращи компании с идеи и проекти в космическия сектор, каквито у нас за щастие има. Членството на страната ни в Европейската космическа агенция ще даде нови хоризонти и за младите учени и изследователи“, заяви Тодор Младенов. Изпълнителният директор на София Тех Парк посочи, че въпреки пандемията усилията на екипа на парка през последните 6-7 месеца са били насочени към поставяне на началото на дългосрочна и устойчива инициатива за подпомагане на космическия сектор у нас. „По този начин се надяваме да дадем своя принос във формиране на визия за развитието на тази област, както в областта на науката и технологичния трансфер, така и в по отношение на бизнеса“, коментира Младенов.

От началото на годината София Тех Парк бе домакин на няколко информационни сесии и хакатон Copernicus Hackathon Sofia 2020 на тема Space Hacking of COVID-19. Събитието бе част от мащабната международна Седмица на Космоса, което бе реализирана в партньорство на научно-технологичния парк и Офиса за трансфер на аеро-космически технологии “РИСК-СПЕЙС-ТРАНСФЕР“ (RST-TTO), член на мрежата на Copernicus Relay. Космическата седмица се организира за първи път в България и включваше и индустриална изложба „New technologies and innovations 4.0’’ и второто издание на конференция “Balkans from Space 4.0 :Sustainable Futuret hrough Research, Innovation, Data and Entrepreneurship”.

В партньорство с Министерство на икономиката и Риск Спейс Трансфер – Офис за трансфер на технологии към БАН беше организирана и онлайн информационна сесия: „Възможности за развитие на българския космически сектор и сътрудничество на България с Европейската космическа агенция (ЕКА)”. Фокусът на събитието бе да предостави информация на българските фирми за възможностите за участие в европейските космически програми и ползите от тях.

С подкрепата на Парка се състоя и конференция „Международно сътрудничество в космическия сектор – за сигурен и устойчив свят”. Събитието бeше трето поредно от серия онлайн събития, посветени на космическа тематика през тази година и е част от изпълнението на проекта “Feasibility Space Study of Bulgaria”. Сесията предостави информация на българските институции (държавна администрация, публични и научни организации) за възможностите за развитие на сътрудничество и партньорство с водещи организации от американския космически сектор.

Младенов обяви и че София Тех Парк е избран от Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН за партньор в проект за създаване на инкубатор за стартиращи компании, които да използват научни достижения и изследвания на учените от ЦЕРН за своите бизнес проекти и идеи. „Вярваме, че това е още една прекрасна възможност за българските предприемачи да се докоснат до върхови научни достижения и технологии, които да претворят в успешни пазарни продукти или услуги“, посочи той.

София Тех Парк разполага с 11 високотехнологични лаборатории, които работят в широк спектър от научни области и са отворени за бизнеса – с научна експертиза, с опит и идеи, с оборудване. „Имаме много успешни проекти, дори и по време на ковид изолацията, когато науката в лицето на нашата лаборатория по 3D креативност и бързо прототипиране, и бизнеса -компания партньор, ръка за ръка и за изключително кратко време успяха да разработят оригинални защитни очила, които да помогнат на работата на медицинските екипи на първа линия“, припомни Тодор Младенов. Част от Инкубатора на София Тех Парк е и компанията САТ-1, която работи по проекти в областта на сателитните технологиите и наземните космически станции.

Изпълнителният директор представи пред аудиторията и съвместен проект на София Тех Пак и фондация Америка за България – програма „Наука с бъдеще“, която е насочена към подпомагане на проектни предложения на млади учени-иноватори от различни области. С фондация „Карол знание“ Паркът развива и програма „Предприемачи в науката“, която е насочена към учени, които получават насоки и обучение как да бъдат и успешни предприемачи.

„Сигурно е, че работата по развитие на космическия сектор изисква още много усилия и инициативи, затова сме и част от този форум и ще се радваме, ако тук се родят още идеи за партньорства и проекти, по които сме отворени да работим съвместно както с учени, така и с бизнеса“, заяви Тодор Младенов.

По време на форума (програма) бяха представени състоянието на изследванията, провеждани от утвърдени български учени в рамките на три научни сесии: “Фундаментални космически изследвания“, “Аерокосмически технологии” и “Приложни космически изследвания“. Специален фокус на събитието беше и докторантската сесия, където млади учени представиха постижения по свои проекти. Докладите от Форума в пълен текст ще бъдат публикувани в Българско списание по физика (https://www.bjp-bg.com), след преминаване на установения процес по рецензиране и приемане на ръкописите.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни