София Тех Парк подкрепя третото издание на инициативата “Предприемачи в науката” на Фондация “Карол Знание”

27 август 2020

След две изключително успешни издания, фондация “Карол Знание” организира трето поредно безплатно обучение “Предприемачи в науката” и конкурс с награден фонд. За разлика от предишните две години, този път инициативата ще се проведе изцяло онлайн, което ще улесни достъпа до програмата и ще даде възможност на учени извън столицата да се включат в нея. Обучението ще започне на 23 септември и ще продължи до 2 декември.

Програмата “Предприемачи в науката” е разработена за подкрепа на български млади учени и е насочена към докторанти последна година и учени, защитили докторска степен през последните пет години в областите: инженерни науки, нови материали и нови технологии. Кандидатстването за участие в програмата е отворено до 31 август 2020 г.

София Тех Парк участва в проекта, като за поредна година подкрепя инициативата на фондация “Карол Знание” и дава възможност на участниците в обучението да продължат развитието на своите проекти, като се включат в инкубационната програма на София Тех Парк. Един от тазгодишните лектори ще е Мариян Маринов – директор на дирекция “Бизнес развитие” в научно-технологичния парк. Той е юрист по образование, но предприемач по призвание. Има повече от 20 години опит в управление на проекти и екипи, разработване на концепции, бизнес развитие и разработване на пазари. Маринов е и автор на концепцията за млади лидери FLOW, която презентира пред представители на Европейската комисия по време на представителството на България: F (faith) L (lead) O (originate) W (win).

Основна цел на обучението “Предприемачи в науката” е изграждането на предприемаческо мислене и умения, които да позволят на учените да развият научната си работа в бизнес проект или стартъп. В обучението са включени теми, които дават практически знания и умения, представят лични истории на успеха в предприемачеството. Кандидатите за наградата “Предприемач в науката” трябва да са преминали обучението и следва да се състезават за финансиране, като представят бизнес концепции на базата на научната си работа във формат business pitch. Победителят в конкурса ще бъде избран от жури, съставено от лекторите в програмата – предприемачи и мениджъри от корпоративния сектор, учени, изградили собствен бизнес, с опит във финансирането на проекти.

Основната цел на “Предприемачи в науката” е трансфер на технологии и преносими умения, които биха били полезни във всяка следваща фаза на научната работа или кариерно развитие. Също така изграждане на предприемаческо мислене и умения, които ще позволят на учените да търсят най-адекватното продължение на своята научна работа.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни