София Тех Парк събра стотици любители на науката и технологиите в “Европейска нощ на учените ”

02 октомври 2023

За седми пореден път София Тех Парк събра стотици любители на науката и технологиите в “Европейска нощ на учените SEARCH”, която се проведе на 29 септември 2023 г.

В Инкубатора на научно-технологичния парк през цялата вечер всички посетители имаха възможност да научат повече за работата и проектите на нашите приятели и партньори от Роботика.бг, Сметало, DevAcademy, ТУЕС, iGEM Bulgaria, Sofia Creation Station, академия “Никола Тесла”, B2N, Детски научен клас, Multiverse, Vodoraslo и да си поговорят с учени от лабораториите от София Тех Парк.

Малките любители на науката си взаимодействаха с интерактивна дигитална жаба, създадена от Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” на София Тех Парк. За своите проекти пред аудиторията разказаха експертите от лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи”, които представиха и най-новия роботизиран член на екипа – платформата “куче” Unitree Go1 EDU.

Десетки посетители се присъединиха и към вълнуващите лекциив зали “The Venue” и “Smart Classroom” на София Тех Парк, в които се включиха специалисти от WWF, JA Bulgaria, Endurosat, ТехноМеджикЛенд, петаскейл суперкомпютър Discoverer, Роботика.БГ, Детски научен клас, IGEM Bulgaria, Sofia Creation Station и учени от лабораториите по “Виртуална и разширена реалност” и “Изкуствен интелект и CAD системи” на Парка.

Благодарим на всички посетители и участници, които споделиха с нас прекрасни емоции, знания и експертиза, за да изпълним София Тех Парк с още повече наука, технологии и забавление!

Темата, която беше акцент на “Европейска нощ на учените SEARCH” през 2023 г., е как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата. За поредна година събитието затвърди пред обществото ключовата роля на науката, нейната свързаност с ежедневието на човека и насърчи интереса на децата и младежите към научноизследователската дейност.

Инициативата се реализира в рамките на проект SEARCH: Science + Environment + Art = Resilience, финансиран от Европейския съюз. В него участват 15 основни и десетки асоциирани партньори от цялата страна със специална програма в повече от 30 населени места.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни