София Тех Парк се присъедини към международната организация на физиците, изследващи елементарните частици IPPOG  

10 февруари 2021

Международен майсторски клас на ЦЕРН за български ученици ще се проведе през пролетта в партньорството на научно-технологичния парк

София Тех Парк беше приет за член на международната организация на физиците, изследващи елементарните частици – The International Particle Physics Outreach Group (IPPOG).

IPPOG е колаборация от учени от цял свят, които работят за популяризирането и преподаването на физика на елементарните частици за широката общественост. Физиката на елементарните частици е наука за материята, енергията и пространство – времето. Организацията помага на младите хора да направят своите открития като им разкрива по разбираем начин красотата на взаимодействията на елементарните частици – фундаменталните градивни единици, от които е изградена природата, която ни заобикаля.

Цел на групата е и да поддържа база данни с ресурси, съдържаща изключителна и постоянно нарастваща гама от инструменти и пособия, като учебни или изложбени материали, онлайн инструменти за достъп до експериментални данни, образователни игри, подкасти и много други.

Част от програмата на IPPOG са международните открити уроци (International Masterclasses), които дават възможност на учениците от гимназиалните класове да анализират данни от четирите големи експеримента на Големия адронен колайдер (LHC). Тази дейност е тясно свързана с портала на отворени данни на ЦЕРН, осигуряващ достъп до изследователските данни, натрупани в международната лаборатория.

Тази година мастър класовете в България ще се проведат в партньорството на София Тех Парк. Повече за програмата можете да научите на https://indico.cern.ch/event/1006029/timetable/?view=standard

Освен в мастър класовете на ЦЕРН, благодарение на партньорството на София Тех Парк с IPPOG, широката аудитория у нас ще има възможност да се включи в дигитален виртуален тур из международната лаборатория. Научно-технологичният парк ще спомага организирането и провеждането на обучителна програма за близо 400 български учители по физика и СТЕМ, които ще се запознаят с методики за преподаване, както и с най-новите и актуални изследвания в областта на елементарните частици. София Тех Парк ще се включи в инициативи, организирани от IPPOG като конкурс за детска рисунка, есе, организиране на открити уроци и други инициативи.

Колаборацията IPPOG се състои от 37 участника (30 държави, 6 експеримента и ЦЕРН).

Повече за организацията и програмите й можете да научите – IPPOG

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни