София Тех Парк се включи в 87-ия Солунски международен панаир

София Тех Парк се включи в 87-ия Солунски международен панаир с информационен щанд и презентации на проекти, дейности и услуги, които предоставя на бизнеса и академичната общност в България и Югоизточна Европа. Изложението се състоя от 9 до 17 септември в Международния панаирен и конгресен център на гръцкия мегаполис, като тази година фокусът беше поставен върху България, която е страна – почетен гост на събитието. 

Събитието започна с официалното откриване на българския национален павилион, на който се представиха близо 60 родни компании от различни сектори на индустрията като високи технологии и IT, хранително-вкусовата промишленост, образование, транспорт, машиностроене и други. В международният панаир се включиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на финансите Асен Василев и министърът на икономиката и финансите на Гърция Константинос Хацидакис. 

Екипът на петаскейл суперкомпютър „Discoverer“ представи възможностите на високопроизводителната машина и услугите, които тя предлага на бизнеса и научната общност и нейното приложение за решаване на различни проблеми и задачи. Експертите демонстрираха дигитален двойник на моста на Колю Фичето в град Бяла, както и симулация на химическа реакция.

Учените от лаборатория „Биоинфотех“ на София Тех Парк и членове на българския отбор по синтетична биология IGEM Bulgaria презентираха две свои иновативни разработки в областта на ключовия за медицината в световен план проблем с предотвратяване на антибиотичната резистентност.

Учените от интерактивния център за наука и технология на София Тех Парк – ТехноМеджикЛенд представиха две сесии от обучителни демонстрации на нови методи за СТЕМ обучение.

Солунският международен панаир се посещава от над 200 000 души и около 1500 изложители от 19 страни.

Повече информация за българското участие тук: https://www.thessalonikifair.gr/en/honored-country-bulgaria.