София Тех Парк се включи в Експортен хъб България

02 декември 2019

Експортен хъб България (Export Hub Bulgaria), които ще работи за развитие на експортния потенциал на България беше създаден вчера от 12 частни и правителствени организации. Учредители на хъба са Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, София Тех Парк, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Клийнтех България, Българска консултантска организация, Българска агенция за експортно застраховане, Българската стартъп асоциация (BESCO), СофтУни, М3 Комюникейшън Груп, Асоциацията на бизнес клъстерите, Висше училище по застраховане и финанси, Българска стопанска камара. От страна на София Тех Парк документът беше подписан от изпълнителния директор Тодор Младенов.

На събитието, което се проведе в иновационен форум „Джон Атанасов“ на научно-технологичния парк, присъстваха около 200 посланици, търговски аташета, представители на работодателски организации, двустранни камари, публични организации и медии.

Целта на инициативата е да подпомогне български предприемачи с интерес към експорта като бъде създадена възможност компаниите да получават информация, насоки и консултации по отношение дейностите, които трябва да предприемат, за да стигнат до международните пазари.

Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов подчерта, че „София Тех Парк“, като своеобразен домакин на Експортен хъб България ще участва в активно в дейностите му като ще подпомага фирмите в посока подобряване на тяхната технологична обезпеченост. „София Тех Парк предлага възможности за инкубиране на предприятията, както и за предоставяне на развойни услуги в рамките на Лабораторния комплекс на технологичния парк. Ще предоставяме на фирмите и възможност за консултации, с които да успеят да развият и усъвършенстват своите продукти или услуги“, каза Тодор Младенов. Той посочи, че след създаване на Експортния хъб пред учредителите стои отговорност към българския бизнес да бъде развита дейността на новата организация и да бъдат създадени събития и съдържание, които да са в подкрепа на предприятията и да способстват за тяхната успешна експортна дейност. „Радваме се, че София Тех Парк е партньор и домакин на тази инициативата и пожелавам работата ни да доведе до успеха на много български компании“, заяви Младенов.

Експортен хъб България ще започне активната си работа през 2020 г. Дейността му ще е насочена в създаването на информационна платформа, която ще включва ежемесечни обучения. 15 български компании от 3 сектора ще преминат през пилотна експортна програма, като се очаква в рамките на четири месеца, с подкрепата на хъба, те да получат достъп до международни пазари. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерство на икономиката Бойко Таков обясни, че хъбът ще работи активно с българските търговски аташета, които работят в над 50 страни. Инициативата ще има и онлайн платформа, която ще бъде създадена с помощта на СофтУни, като част от събитията на Експортния хъб ще бъдат в онлайн формат. Чуждите посолства в България ще имат възможност да презентират условията за бизнес в техните страни в рамките на Експортен хъб България. Подкрепата на фирмите ще бъде напълно безплатна. Таков обясни, че ще бъде търсено финансиране на инициативата през Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което ще доведе до по-голяма устойчивост на новата организация. Медийни партньори на Експортен хъб България са: Телевизия „Блумбърг“ България, Investor.bg, OFFNews.bg, Списание „Икономика“, Novinite Group: Econ.bg, Кmeta.bg и MediaBricks.bg.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни