София Тех Парк се включва в кампания за рециклиране на дребни електронни отпадъци

21 юни 2024

София Тех Парк се включва в кампания за събиране на дребни електронни отпадъци. На територията на научно-технологичния парк пред иновационен форум “Джон Атанасов” ще бъде разположена интерактивна образователна инсталация „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“, чиято основна цел е да запознае деца и тийнейджъри с това защо е важно старите електронни устройства да се рециклират и какво се случва с тях, когато попаднат в природата.

„РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” ще бъде поставен на 24 юни и ще е част от демо зоната на младежкия научен фестивал Hello Space, който ще се проведе в София Тех Парк на 25 юни 2024 г. По време на събитието посетителите ще могат да проверят чрез специален онлайн въпросник колко са „свързани“ с технологиите в зависимост от поведението си.

До 30 юни „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ ще бъде разположен в София Тех Парк и ще даде възможност на посетителите на Парка да предадат ненужните си дребни електроуреди в специално изградени чекмеджета за събиране на електронни отпадъци и така да подпомогнат каузата за по-чисто бъдеще. Опазването на околната среда и подпомагане и насърчаване на развитието на технологии и иновативни решения за нейното съхранение са сред основните цели и дейности  на научно-технологичния парк.

До сега инсталацията е събрала над един тон електронни отпадъци, достигайки до близо 200 000 души с послания за отговорна употреба на технологиите. Сред предадените за рециклиране устройства са мобилни телефони, лаптопи, зарядни, слушалки, разклонители и кабели. Проектът на Yettel е част от дългогодишните усилия на компанията да минимизира негативния отпечатък от електронните отпадъци, обявени официално за най-бързо растящият вид отпадък в света, и да предотврати попадането им в околната среда. Кампанията цели да стимулира отговорното отношение на обществото към природата и да провокира реални действия у възможно най-много хора.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни