София Тех Парк ще награди участници в “Предприемачи в науката” на фондация “Карол Знание”

02 септември 2021

За четвърти път тази година ще се проведе преакселераторската програма на фондация “Карол Знание” – “Предприемачи в науката” – обучение и конкурс с награда 30000 лв. Тематичният акцент е Impact Investing и за участие са поканени студенти, докторанти и млади учени, чиито проекти са свързани с позитивно въздействие върху околната среда или обществото. София Тех Парк е партньор по проекта и дава свои награди на участниците в конкурса.

“Теми, като социална иновация, устойчиво развитие, екологично развитие, са невероятно популярни и студентите са силно амбицирани да участват в такива проекти”, казва Вилиана Джартова, социален предприемач и Social Impact консултант, лектор на програмата “Предприемачи в науката” от Барселона. Според нея това са кариерите на бъдещето, а и дават повече смисъл на студентските години. Самата тя като студент попада в екипа на лауреата на Нобелова награда за мир проф. Мохамед Юнус в Дака, Бангладеш. Там вижда с очите и сърцето си някои от най-големите проблеми на планетата – бедността, дискриминацията, нарастването на населението, промяната на климата. Това предопределя от тук нататък кариерата и съдбата ѝ.

Сред лекторите за поредна година е Мариян Маринов, директор “Бизнес развитие” в София Тех Парк. Според него любознателността дава знание, знанието ражда идеи, идеите търсят решения, решенията създават продукти. “Учените са много близо в тази парадигма – най-вече им липсва последната фаза, но разполагат с всичко останало…“, казва Мариян Маринов.

Обучението е безплатно и ще се проведе онлайн от 29 септември до 8 декември, а конкурсът с награда 30 000 лв. ще бъде на 15 декември. Журито, което ще избере кой проект да бъде подкрепен, се състои от лекторите на формата. Те ще презентират от София, Лондон, Франкфурт, Милано и Барселона. Крайният срок за кандидатстване е 6 септември.

Онлайн форматът дава възможност и на предприемчиви представители на академичната общност в цялата страна да се обучават и да участват в конкурса “Предприемач в науката”, за да се борят за финансиране на идеите си.

“Темата Impact Investing не просто присъства в университетите във Великобритания, но е доста важна част от обучението”, казва Мария Павлова, лектор от Лондон. Тя е член на мрежата APPG AI, която съветва и прави проучване за британския парламент за икономическите, социалните и етичните последици от използването на изкуствен интелект. Самата тя разработва Impact investing AI tool, който ще дава оценка колко „зелени“/етични са дадени компании. Според нея вероятността един стартъп да получи инвестиране е много по-голяма, ако проектът е с такава насоченост.

Тази година партньори са и Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Техническият университет – София, УНСС и МГУ.

Още подробности за програмата и кандидатстването –тук.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни