София Тех Парк ще обучава магистри по HPC

11 юни 2022

Лабораторията по високопроизводителни изчисления на София Тех Парк ще е партньор разработва в нов проект за магистърска програма по HPC, в която ще вземат участие 19 европейски образователни институции, като обучението ще е с продължителност до 4 години. Това разказа проф. Ана Пройкова, ръководител на Лабораторията по високопроизводителни изчисления на София Тех Парк и експертите на научното звено д-р Петър Георгиев и д-р Иво Илиев в поредния епизод на “Наука за бизнес”, една поредица на БНТ и София Тех Парк с водещ Надя Обретенова.

От квантови изчисления до нано-медицина. Суперкомпютрите са вече неразделна част от решенията, ако искаме да са бързи, точни, а прогнозите – математически базирани. В новия епизод ще научите и каква е ролята на високопроизводителните машини за повишаване на конкурентоспособността на бизнеса, как изчислителните клъстери прогнозират времето, създават нови материали и подпомагат логистиката.

В момента лабораторията на София Тех Парк разработва нов софтуер, който може да бъде използван при контролиране и определяне на температурно атмосферния модел около летище “София” с цел да се очертава по прецизно траекторията на самолетите, които кацат и излитат съобразно прогнозата за времето. “Природните процеси, които наблюдаваме много често са подвластни на неизвестни корелации. Ролята на специализирания софтуер и на суперкомпютъра е да открива тези неизвестни и да може да изчисли възможно най-точно какви ще бъдат атмосферните условия в точно конкретен момент”, обясни проф. Пройкова.

Суперкомпютърът на лабораторията е трети по изчислителен капацитет в България. Според проф. Пройкова ролята на суперкомпютрите е изключително важна и внедряването на високи технологии в производството и бизнеса ще доведе до повишаване на конкурентоспособността на българските компании на международните пазари Високопроизводителната машина на лабораторията в момента се използва и по проект с частна компания за оптимизиране на логистични и транспортни планове и графици с цел съкращаване на времето за извършване на доставки, както и на разходите по дейността.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни