София Тех Парк ще се включи с менторство и лекции в Първата Акселераторска програма за стартъпи в земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа

24 март 2023

София Тех Парк ще се включи с менторство и лекции в Първата Акселераторска програма за стартъпи в земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Събитието ще се състои от 27 март до 1 април в научно-технологичния парк и се организира от “Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа” към Министерство на земеделието на България.

Експерти от екипа на София Тех Парк ще бъдат ментори на стартиращите компании и ще подпомагат развитието на техните проекти.

Участниците ще имат възможност да посетят петаскейл суперкомпютър Discoverer и да се запознаят с проектите, по които работят изследователите от Лабораторията по изкуствен интелект и CAD системи на София Тех Парк. Ще могат да наблюдават демонстрация на “куче” робот Unitree Go1 EDU.

По време на лекциите пред младите предприемачи ще бъдат представени и възможностите, които София Тех Парк предоставя за развитие на новатори, иновативни стартиращи, малки и средни предприятия.

В програмата на събитието ще участват хора и екипи с иновативни решения или концепции в областта на селското стопанство и с продукти и услуги, които могат да подобрят селскостопанската екосистема.

Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа дава възможност на предприемачи и ентусиасти да демонстрират своите иновативни идеи и решения за устойчиво бъдеще в сектор селско стопанство.

  • Final Pitch Day: Участниците ще представят своите идеи пред жури и публика. Най-добрите три проекта сред финалистите ще бъдат финансиране за доразвитие на техните проекти
  • Всички 20 финалисти ще имат възможност да се срещнат и да установят контакти с потенциални партньори, клиенти, инвеститори и медии

В програмата могат да участват стартиращи компании, регистрирани в една от държавите членки, участващи в Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешка Република, Гърция, Унгария, Северна Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения).

Амбицията на Министерство на земеделието и ЦНСССКЦИЕ е тази инициатива да се превърне в ежегодна, с което ще се допринесе за разпространението на иновативни решения в земеделието и ще се свържат предприемаческите екосистеми на страните от ЦИЕ и Китай.

Партньори на инициатива са и Научно-технологичният парк в Черна гора, Факулетет по икономика и бизнес администрация към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Българска търговско-промишлена палата, Селскостопанска академия, Столична агенция за инвестиции, Университет за национално и световно стопанство, БАИТ, Двустранната търговска камара България – Румъния и Българско-китайската търговско-промишлена палата.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни