София Тех Парк ще участва в 87-ия Солунски международен панаир

05 септември 2023

София Тех Парк ще се включи в 87-ия Солунски международен панаир с информационен щанд и презентации на проекти, дейности и услуги, които предоставя на бизнеса и академичната общност в България и Югоизточна Европа. Изложението ще се състои от 9 до 17 септември в Международния панаирен и конгресен център на гръцкия мегаполис, като тази година фокусът е поставен върху България, която е страна – почетен гост на събитието. Такива в последните години са били Индия – 2019 г., Германия – 2020 г., САЩ – 2021 г. и ОАЕ – 2022 г.

Информационният щанд на София Тех Парк ще бъде позициониран през дните на панаира в българската национална палата, където ще бъдат представени още 60 български компании и организации от различни сектори като високи технологии и IT, хранително-вкусовата промишленост, образование, транспорт, машиностроене и други.

Екипът на София Тех Парк ще се включи с лекции, презентации, B2B срещи и конференции, които са част от програмата. По време на изложението представители на екипа на петаскейл суперкомпютър „Discoverer“ ще представят услугите, които предлага на бизнеса и изследователската общност високопроизводителната машина, която е част от европейската мрежа на суперкомпютри Euro HPS JA.

Изследователските проекти на лабораторията по биоинформатика Биоинфотех на София Тех Парк ще бъдат представени от членове на българския отбор по синтетична биология IGEM Bulgaria, които ще демонстрират иновативната си разработка за предотвратяване на антибиотичната резистентност чрез неутрализиране на свободно намиращите се в околната среда отпадъчни антибиотици.

Учените от интерактивния център за наука и технология на София Тех Парк – ТехноМеджикЛенд ще направят пред посетители и участници в изложението две сесии от обучителни демонстрации на нови методи за СТЕМ обучение.

В българската национална палата в Солун ще бъдат представени и предприятия, организации и институции като Българската агенция за инвестиции (БАИ), Националната компания индустриални зони (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН) и други.

На изложението ще присъстват премиерът Николай Денков, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, зам.-министърът на иновациите и растежа Георги Ангелов и други представители на държавни и общински институции. Националното участие в 87-то издание на Солунския международен панаир се организира от Министерството на икономиката и индустрията. Българската палата ще бъде официално открита на 9 септември от министър-председателя акад. Николай Денков и от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

В рамките на събитието ще се проведе и гръцко-български форум, в който ще участват министри и представители на различни институции и компании. Акцент в темите ще бъде насърчаването на двустранните отношение между България и Гърция в областта на инвестициите, иновациите, инфраструктурата, енергетиката, туризъма и други. Ще бъдат проведени много бизнес срещи между български изложители и гръцки компании.

Солунският международен панаир се организира вече повече от 100 години и се е превърнал в икономическо средище, което привлича представители на водещи индустриални сектори и предприемачи от цял свят. Традиционно изложението се посещава от над 200 000 души и около 1500 изложители от 19 страни.

Повече информация за българското участие тук: https://www.thessalonikifair.gr/en/honored-country-bulgaria.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни