София Тех Парк ще участва в осмото издание на Forum of Advanced Technologies в Ниш

11 юни 2024

Представители на София Тех Парк ще се включат в осмото издание на FORUM of ADVANCED TECHNOLOGIES, организиран от Търговско-промишлената палата на Република Сърбия, Научно-технологичен парк Ниш и град Ниш. Тази година събитието ще се проведе на 12 и 13 юни и ще събере на едно място световни експерти и водещи компании в областта на съвременните технологии. Основния фокус на форума е задълбочаването на дискусията относно най-новите тенденции и предизвикателства в ключови сектори като развитие на иновационната екосистема, изкуствен интелект, автономни превозни средства, 5G мрежа, спортни технологии, web3 blockchain и други. Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов ще е модератор на панелна дискусия на тема “Stimulating innovation and attracting investments – regional perspective”.

По време на двудневната конференция екипът на София Тех Парк ще представи инициативата South East European Innovators Challenge (SEEIC). SEE Innovators Challenge е проект на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа, в който си партнират София Тех Парк, Technical University of Gabrovo, Thess INTEC (Гърция), Institute of Entrepreneurship Development (Гърция), Attica Technology Park (Гърция), Euroconsultants S.A. (Гърция), Magurele Science Park (Румъния), Science Technology Park Nis, Science and Technology Park – Novi Sad, OSTIM Technopark (Турция), NKU Teknopark (Турция) и 1773 ITU Teknopark (Турция). Инициативата ще даде тласък на иновациите и ще подпомогне повишаването на експертния капацитет в отделни технологични и научни направления в региона. Целта на организациите партньори в алианса е да се стимулира развитието на сътрудничеството между научните и иновационни екосистеми. Тяхната първа инициатива SEE Innovators Challenge ще подпомогне обмяната на добри практики, ускоряването на технологичния трансфер и ще създаде повече възможности за общи проекти и съвместни инвестиции.

Стартъпът Aix2 от инкубационната програмата South East European Innovators Program на София Тех Парк ще участва в събитието Pitch Arena и ще представи идеята си пред панел от експерти и представители на фондове за рисково инвестиране. Компанията разработва инструмент за визуална проверка при поддръжката и експлоатация на пътнически и товарни самолети. Продуктът им е в етап на научноизследователска и развойна дейност, а екипът планира функционалностите на първоначален MVP. 

Pitch Arena ще се проведе на пет сцени със съпътстващо медийно и подкаст пространство. Посетителите ще имат възможност да присъстват на панели, лекции, майсторски класове, презентации, семинари, презентационни сесии на стартиращи компании, както и на специални съпътстващи събития.

Повече за събитието –  https://fnt.rs/en/about/

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни