София Тех Парк участва в семинар за трансфер на знания в Република Корея

23 април 2024

Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов се включи в българо-корейски семинар в рамките на Програма за трансфер на знания 2023/2024 г. на Република Корея “Policy Recommendations For Upgrading SMEs’ Capacities Through Digital Transformation In The Construction Industry In Bulgaria: Adopting Advanced South Korean Practices”. Срещата се проведе от 14 до 19 април в Сеул, Република Корея.

София Тех Парк е партньор в проект за дигитализация на строителния сектор в България, който се реализира в рамките на Knowledge Sharing Program 2023/2024 на Република Корея. Работата по проект „Policy recommendations for upgrading SMEs’ capacities through Digital Transformation in the Construction Industry in Bulgaria: adopting advanced South Korean practices“ започна през октомври 2023 г. и се реализира в сътрудничество с УАСГ.

По време на събитието в Сеул бяха представени резултатите от съвместни изследвания на експерти от двете държави, насочени към дигитализацията на строителния сектор в България. В събитието участваха и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Камарата на архитектите в България, Българската асоциация за управление на проекти в строителството.

Свои разработки в областта представиха и проф. Сохюн Лий, преподавател по приложна макроикономика в KDI School of Public Policy and Management, д-р Кангсу Ким, изследовател в Korea Development Institute, проф. Сеунгджун Ан, преподавател по високотехнологично управление на строителни проекти, проф. Чангсу Шим от Университета Chung-ang. В заключителния семинар се включиха Йог-уон Лий, старши съветник по проекта и бивш първи заместник министър на икономиката и финансите на Република Корея, българският посланик в Сеул н. пр. Петър Крайчев и ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството Илия Деков.

“Тези проекти и срещи са изключително важни за насърчаване на сътрудничеството между България и Република Корея и за споделяне на най-добрите практики в различни сектори на индустрията, с които корейската страна разполага”, заяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов. Той изрази увереност, че резултатите от проекта ще бъдат ценен ресурс за заинтересованите страни и ще допринесат за развитието на строителния сектор в страната. “По време на посещението имахме възможност да се срещнем с представители на ключови компании от технологичния сектор в Корея, както и в областта на технологичния трансфер, с експерти в развитието на научно-технологични паркове. Обсъдихме с тях потенциални партньорства и реализиране на съвместни проекти, като очакваме някой от тях скоро да посетят и София Тех Парк”, каза Младенов.

Програмата за трансфер на знания 2023/2024 г. на Република Корея “Policy Recommendations For Upgrading SMEs’ Capacities Through Digital Transformation In The Construction Industry In Bulgaria: Adopting Advanced South Korean Practices“ адресира липсата на съществени иновации и дигитализация в строителния сектор и по-специално в сферата на планирането, изпълнението и логистиката, което възпрепятства развитието на капацитета на бранша за привличане на големи капиталови инвестиции.

Целта е да се използват добрите практики, ноу-хау и политики от южнокорейския опит в развитието на секторa у нас, да се отправят конкретни препоръки към министерства, браншови камари, университети и други заинтересовани страни от свързаната индустрия по отношение на бъдещи мерки в приоритетните области, съобразени с конкретната социално-икономическа среда в България.

София Тех Парк беше домакин на две работни срещи по проекта “Policy Recommendations For Upgrading SMEs’ Capacities Through Digital Transformation In The Construction Industry In Bulgaria: Adopting Advanced South Korean Practices“. На тях бяха идентифицирани предизвикателствата и възможностите за развитие в строителния сектор в страната. Бяха проведени срещи с български институции и експерти за събиране на изследователски данни и информация с цел по-добро разбиране на настоящата ситуация в България и задълбочаване на сътрудничеството между корейските и българските партньори. Обсъден беше и потенциалът за прилагане на иновативни цифрови практики и системи в индустрията.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни