Софийският фестивал на науката стартира с атрактивни демонстрации

26 септември 2020

С атрактивни химични демонстрации стартира десетото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката. София Тех Парк за пореден път е партньор и домакин на инициативата на Британски съвет България. Въпреки трудностите и ограниченията породени от пандемията програмата отново е изпълнена с богата и интересна програма.

Мотото на фестивала е „Отдалечени, но по-близо“ и отново събира български и международни учени, които да представят на популярен език постиженията на науката и тяхната роля в света, в който живеем. Програмата предвижда близо 80 събития на теми от бъдещето на медицината, генната редакция, стареенето и биологичните рискове, през големите катаклизми в Космоса, замръзналите луни и гигантските скокове, които са необходими, за да се превърнем в бипланетарни същества до природния газ, климатичните промени и връзката между наука и изкуство. Във фестивала участват учени от България, Испания, Ирландия, Италия, Обединеното кралство, Полша, САЩ, Сърбия и Унгария. Сред тях има водещи учени, млади изследователи и финалисти от конкурса FameLab от България и други страни.

И тази година фестивалната програма хвърля светлина върху значими научни годишнини – 100 години от рождението на Розалинд Франклин, Рей Бредбъри и Айзък Азимов, 90 години от откриването на планетата Плутон и 30 години от изстрелването на телескопа Хъбъл.

На официалното откриване присъстваха еврокомисарят Мария Габриел, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева, негово превъзходителство посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън, председателят на НС на София Тех Парк Петър Статев, представители на Столична община.

„С тази десета годишнина обогатяваме традициите си в науката. Този фестивал изпаща послание за емоция, за среща, за перспектива с визия. Нека запазим онова любопитство, което позволява да бъдат направени най-големите открития в науката“, заяви еврокомисар Мария Габриел.

„Всички сме заедно и сме обединени да показваме науката на хората. Днес сме много свързани чрез дигиталните технологии и можем да покажем нашите постижения и на света“, подчерта и зам.-министър Ангелиева.

Петър Статев благодари на Британски съвет България за доброто партньорство и подчерта, че София Тех Парк е естественото място за провеждане на този фестивал, тъй като тук е място и за наука, и за иновации. Той подчерта, че учените от 11-те лаборатории на София Тех Парк също участват в програмата на фестивала и ще представят интересни презентации от различни научни области, както и любопитни опити и експерименти. „Убеден съм и че дори и само няколко от тук присъстващите деца и младежи да бъдат привлечени към каузата на научната дейност и изследователската кариера, за да продължат тяхното дело, това ще бъде голям успех за инициативата, заради която днес сме се събрали“, заяви Петър Статев. В програмата на фестивала участват и експертите на интерактивния детски център на София Тех Парк ТехноМеджикЛенд.

Програмата на фестивала можете да намелите ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни