Стартира обучителната програмата за фирми към Еxport Hub Bulgaria Expo1

13 януари 2021

София Тех Парк е партньор и домакин на инициативата в подкрепа на експортния потенциал на бизнеса

Със специална опознавателна сесия стартира пилотното издание на ЕXPO1 – обучителната програма към Експортен хъб България, която ще развие експортния потенциал на 15 български компании.

В рамките на 12 седмици ще бъдат представени теми, свързани с бизнес развитието и експортната ориентираност, в които ще се включат едни от най-изявените представители на публичния, частния и неправителствения сектор у нас.

Откриващото събитие се проведе изцяло онлайн в студиото на София Тех Парк – домакин на Еxport Hub Bulgaria. Модератори на първата среща от програмата бяха изпълнителният директор на ИАНМСП – организацията, инициатор на ЕHB, Бойко Таков, и Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк.

„Целта на програмата ни е да подобри познанията, възможностите и перспективите на компаниите по пътя им към чуждите пазари. Идеята за Еxport Hub Bulgaria се роди по време на общо посещение с г-н Младенов в Южна Корея, в последствие решихме да организираме и ЕXPO1 – по примера на една от най-успешните акселераторски програми у нас – Dare to Scale, където ИАНМСП е съучредител“, сподели Бойко Таков.

„Действително идеята за ЕНВ се роди в страна, световно известна с иновационните си подходи за правене на бизнес и за подкрепа на бизнес. Тогава видяхме уникални примери как иновационната екосистема и публичните власти могат да подкрепят различни по размер бизнеси, така че те да бъдат изключително успешни в техните програми за износ. Това много ни впечатли и започнахме разговори как можем да направим нещо подобно и у нас“, допълни Тодор Младенов. Той посочи, че бизнесът може да намери услуги и експертна помощ за своята подготовка за експорт и в София Тех Парк. „Все повече компании търсят за разработването и усъвършенстването на своите продукти или услуги научната основа и експертизата на учените, с които работим в нашия Лабораторен комплекс“, каза Младенов. Той припомни и че съвсем скоро на територията на научно-технологичния парк ще заработи един от суперкомпютрите от мрежата на Euro HPC, който също ще предостави възможности на българския бизнес да подобри своята конкурентоспособност.

Компаниите, избрани за участие в първата сесия на обучителната програма, представиха своята дейност и споделиха очакванията си. След официалната част те проведоха първите работни срещи със своите ментори, които ще ги напътстват по пътя им към новите за тях пазари.

Обучението продължава и с регулярни лекции от водещи експерти в различните области. Първата лекция ще бъде на 14 януари и е посветена на презентационните умения. Лектор ще бъде Борис Христов – основател на 356labs Presentation Agency и единственият българин, носител на наградата Microsoft MVP за PowerPoint. Той ще разкаже на представителите на бизнеса как да правят вдъхновяващи и успешни презентации, както и техники за успешно презентиране пред аудитория .

Пълна информация за програмата ще откриете тук:https://www.sme.government.bg/?p=52930

Ето и компаниите, които се включват в първата обучителна сесия

Експортен хъб България е публично-частна инициатива, която работи за повишаването на експортния потенциал на българския бизнес.

Под егидата на Експортен хъб България се организират събития в страната с международен характер, като пълна информация може да откриете на официалния сайт www.exporthub.bg.

Зад ЕХБ застават:
Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – инициатор
София Тех Парк
Българска агенция за експортно застраховане

Асоциация на индустриалния капитал в България
Българска стопанска камара
Българска търговско-промишлена палата
Конфедерация на работодателите и индустриалците в България
Висше училище по застраховане и финанси
Институт по икономическа политикаКлийнтех България
М3 Къмюникейшънс Груп
Българска консултантска организация
Клийнтех България
Българската стартъп асоциация
Професионална асоциация по роботика и автоматизация БРАИТ (старо наименование Асоциация на бизнес клъстерите)
Софтуерен университет

Цялата откриваща сесия можете да видите ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни