Студенти от УНСС се запознаха с услугите и дейностите на София Тех Парк и суперкомпютър Discoverer

06 декември 2023

Студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Икономика на отбраната и сигурността“, посетиха София Тех Парк и се запознаха с услугите и възможностите, които първият в България научно-технологичен парк предоставя за развитие на младите хора. Четвъртокурсниците участваха и в лекция, в която бяха представени техническите параметри на петаскейл суперкомпютър Discoverer и неговото приложение в различни области.

Срещата беше част от активното партньорство между София Тех Парк и УНСС, което има за цел студенти от висшето учебно заведение да се запознаят със съвременните технологии и да се стимулира ангажираността на младите хора към темата за иновациите, технологиите, предприемачеството и науката.

По време на посещението студентите научиха за мисията, проектите и дейностите на София Тех Парк, като акцент беше поставен върху възможностите в подкрепа на иновативните бизнес идеи и проекти, стартиращия бизнес, малките и средни предприятия, науката и образованието. Екипът на София Тех Парк разказа за работата на 11-те високотехнологични лаборатории на Парка в областта на биотехнологиите, биоинженерството, 3D принтирането и прототипирането, изкуствения интелект, виртуалната реалност, киберсигурността и други, както и за възможностите, които научните звена предоставят за развитие на бизнес продукти или услуги. Научиха повече за Инкубатора и компаниите в него, които в момента развиват своите бизнеси и са част от екосистемата на Парка. Студентите се запознаха и с инкубационната програма на София Тех Парк South East European Innovators Program – SEEIP, насочена към иноватори, предприемачи и изследователи, която е без ограничение в областта на разработваните проекти и включва елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер.

Оперативният директор на “Петаскейл суперкомпютър България” Кирил Кирилов разказа пред младежите историята на развитието на суперкомпютрите и основите тенденции при съвременните високопроизводителни машини, тяхното приложение, структура, скорост и други технически специфики. Той посочи и основните проекти, по които в момента работи Discoverer като пресмятане на прогнозата за времето за Ръководство въздушно движение, изчисляване на ефекти от сливането на две черни дупки в Космоса и други. Кирилов представи и напредъка на суперкомпютъра от създаването му и възможностите, които той предоставя на бизнеса и научната общност. Discoverer е част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU и е класиран на 166-то място в световната експертна класация на суперкомпютрите TOP 500. Студентите бяха впечатлени от технологичните възможности на машината и проявиха интерес към бъдещото й развитие. Кирилов обясни, че процесите по надграждането на машината не спират и скоро към нея ще бъдат добавени графични ускорители и памет, които ще подобрят работата на машината и ще подпомогнат компании. “Чрез тях Discoverer ще стане по-ефективен в обучението на невронни мрежи в различни направления на Machine Learning и при използването им като решение за изкуствен интелект”, поясни той и призова студентите да се включат в специализираните курсове за обучение на млади хора за работа със суперкомпютри, което ще им даде възможност в бъдеще да използват огромния им изчислителен капацитет.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни