Суперкомпютърен център петаскейл България е финалист в националния конкурс „Cгpaдa нa гoдинaтa“

01 декември 2021

Суперкомпютърен център петаскейл България в София Тех Парк, в който се помещава българският суперкомпютър Discoverer, част от мрежата на EuroHPC JU, е сред финалистите в Haциoнaлния ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“, в категория „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение“.

От 1 декември започва гласуването за „Cгpaдa нa пyблиĸaтa“ в надпреварата, като всеки може да даде своя вот за предпочитания кандидат за тази специална награда до 14 дeĸeмвpи.

TУK мoжeтe дa видитe вcичĸи yчacтници по категории и дa глacyвaтe. Ще се радваме, ако подкрепите Суперкомпютърен център петаскейл България, тъй като в него са имплементирани върхови технологии, реализирани в критично кратък срок от български екипи. Центърът е създаден от Консорциум Суперкомпютър Петаскейл– България с водещ партньор „София Тех Парк“ АД.

Суперкомпютърният център с разположения в него първи от своя клас петаскейл суперкомпютър в България – Discoverer, е създаден след одобрената през 2020 г. кандидатура на страната ни за участие в европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU. Българската държава, заедно с Испания, Финландия, Италия, Чехия, Люксембург, Португалия и Словения, беше избрана за страна домакин, в която да се изгради един от суперкомпютърните центрове на ЕС. Това е предпоставка страната ни да се превърне в дигитален хъб в Югоизточна Европа. Главното предназначение на сградата е да предостави оптимални и високоспециализирани условия за функционирането на суперкомпютъра Discoverer. Машината беше класирана на 91-во място в света от международната класация Top 500, след тестове според стандартите и изискванията на независимата неправителствена организация, поддържаща класацията. При тестовете Discoverer показа параметри 4,5 петафлопа и близо 6 петафлопа върхова производителност.

Местоположението на суперкомпютърния център в София Тех Парк допълва съществуваща екосистема, подкрепяща стартиращи бизнеси, малки и средни предприятия, науката, образованието и иновациите. В София Тех Парк имат място и развойни звена на водещи технологични компании и научни екипи с проекти в областите биоинформатика, биохимия, изкуствен интелект, автомобилно инженерство, персонализирана медицина и 3D технологии. Това са и част от областите, в които ще бъде оптимизиран да работи Discoverer, наред с прогнозиране на времето и климатичните промени.

Предизвикателство при ефективното планиране на сградата бе съобразяването със специфичните технически изисквания за функциониране на изчислителната конфигурация. Такива са необходимите за суперкомпютъра функционалности на системите за охлаждане и чистота на въздуха, детекция на влага, непрекъсваемо електрозахранване, газово пожарогасене, пожароизвестяване, системи за физическа и киберсигурност и връзките им със сградната автоматизация за управление, контрол и прогнозно откриване на повреди.

Уникален по рода си е студовият център, който осигурява иновативно водно охлаждане на Discoverer, като флуидът достига до самите изчислителни микрокомпоненти. Това повишава изключително прецизността на планиране, проектиране, изграждане и оперативна работа на системата и представлява една от съществените разлики с познатите ни конвенционални центрове за данни. Охладителната система включва сухи охладители за свободно охлаждане чрез охладителния потенциал на външния въздух и водоохлаждащи агрегати с водоохлаждаеми кондензатори, система за анализ и контрол на качеството на флуида, а мощността на системата е 1,1 MW. Създадена е възможност генерираната при охлаждането на Discoverer топлинна енергия да се пренасочи за отопляване на съседни обекти в кампуса.

Минимизирани са възможностите за непланирани прекъсвания на Discoverer по време на експлоатация. Част от системата, гарантираща непрекъсваем процес на работа, е UPS система с инсталирани батерии с мощност 1 MW.

Основно предизвикателство на проекта бе за една година от белия лист да се създаде суперкомпютърен център и да се стигне до инсталиране и тестове на Discoverer, които го изстреляха на 91-во място сред петстотинте най-мощни изчислителни машини в света. Чрез добра проектна организация, избраните екипи проектанти и изпълнители завършиха в срок проектиране, груб строеж, подземна инфраструктура, всички основни и специализирани инсталации в сградата.

Обслужването на суперкомпютъра изисква минимален персонал за поддръжка. Сградната автоматизация за наблюдение, управление, контрол и прогнозно откриване на повреди е свързана с всички критични за работата на суперкомпютъра системи и позволява дистанционен мониторинг и корекции на функционалните показатели на отговорните съоръжения. Софтуерът е специално разработен за целта, като обслужва целия работен цикъл на всички системи в сградата, анализирайки условията на работа и външните климатични фактори.

Чрез суперкомпютъра Discoverer, България вече заема ключова позиция сред високоизчислителните центрове на ЕС, които са отворени към европейските изследователи, индустрията и бизнеса, за разработване на проекти, изискващи моделиране чрез високоскоростни изчисления. Той ще подкрепи научноизследователски и иновационни дейности, ползващи технологии за симулиране, моделиране и оптимизация, като целта е да се стимулира промишленост, адаптирана към нуждите на 21 век.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни