Световната банка откри свой нов център за споделени услуги в София Тех Парк

18 юли 2019

Групата на Световната банка откри днес свой нов център за споделени услуги в София Тех Парк. На официалната церемония присъстваха премиерът Бойко Борисов, Управляващият и главен административен директор на организацията Шаолин Янг, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, дипломати, представители на бизнеса, на IT сектора, на академичната общност, медии.

Офисът на Световната банка ще предоставя корпоративна и технологична подкрепа за бизнес операциите на петте институции от Групата по целия свят.

„Световната банка от днес е част от иновативната екосистема на България. Самото присъствие на най-голямата международна финансова институция в страната е оценка за постигнатото от IT-сектора и таланта на българските специалисти. Не е новина, а възходяща тенденция, че България вече предоставя реални възможности за развитие и кариера не само на младите, които живеят тук, но и на тези, които поради различни причини са избрали да се реализират житейски и професионално в чужбина. Смятам, че днешното събитие е още една крачка в тази посока. И други големи корпорации и организации откриха България като добро място за работа и правене на бизнес“, заяви по време на откриването изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов.

Той увери представителите на банката, че в София Тех Парка са на правилното място, защото са сред стартиращи и развити компании, от които голяма част развиват успешно свои продукти в IT-сектора. На разположение на общността на София Тех Парк са и интерактивният детски музей ТехноМеджикЛенд, както конгресен център за организиране на събития и обучения. Младенов припомни, че в помощ на бизнеса функционират и 11 високотехнологични научни звена в Лабораторния комплекс на парка, които се ръководят от водещи български учени. Лабораториите, съвместно с бизнеса, разработват иновативни решения в областта на биоинформатиката, 3D технологиите, виртуалната реалност, високоскоростни изчисления и изкуствения интелект. „Много се гордеем и с постиженията на нашата лаборатория по биоинформатика, в която се подготвя и българският отбор по синтетична биология. Това са млади, интелигентни и амбициозни хора, които, както и Световната банка, са избрали България. Отборът достойно представя страната ни на най-престижните световни състезания в тяхната област и всяка година се завръща с медали“, посочи Младенов.

„Синтетичната биология е бъдещето на медицината и ние се радваме, че имаме възможност да работим и да се развиваме в тази област“, заявиха пред присъстващите представителите на отбора Микаела Станчева и Иван Пашов. Микаела е трети курс студентка в Софийския университет, а Иван е петокурсник в Медицинския университет – София. Отборът се готви за четвъртото си участие на престижното световно състезание по синтетична биология – iGEM, което се провежда в Бостън, САЩ. Амбициите им са да участват с иновативна разработка в областта на алтернативните антибиотици. „Щастливи сме, че имаме възможност да се реализираме в България, да се учим от българските преподаватели, които са едни от най-добрите специалисти в тази област“, коментираха двамата млади учени.

„Първо искам да се обърна към хората, за които правим всичко това – Иван и Микаела, и стотиците хиляди деца и младежи като тях, смятам, че и реализацията, и успехът ги има. Чрез вас правим най-добрата реклама на държавата, за което ви благодаря!“, заяви в изказването си премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че избирането на София за центъра за споделени услуги на Световната банка не е било лесно. Премиерът благодари за работата на всички институции, както и на главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която по думите на Борисов, с работата си в Световната банка е доказала, че българите заслужават доверие.

„Имаме добро партньорство с банката. Мога да дам десетки примери за общи проекти. Един от най-сложните и важни беше този за концесията на Летище София, която поверихме на банката да ни консултира и помага, за да е ясно, че процедурите у нас се правят ясно и прозрачно. Предстои изграждането на важен коридор София-Скопие-Тирана и на Световната банка й отива не само финансирането, но да следят и всички процеси по реализиране на този проект“, заяви Борисов. Премиерът подчерта, че IT секторът у нас се развива 2-3 пъти по-бързо от останалите европейски страни и припомни, че един от осемте суперкомпютъра на Европейския съюз ще се намира в България, в София Тех Парк, и той ще даде възможност на страните от целия регион 24/7 да се възползват от неговата изчислителна мощ.

“Вярваме, че новата локация, от която ефективно и ефикасно ще се предоставят споделени услуги за служителите ни от цял свят, ще допринесе реално за изпълнение на основната ни мисия за справяне с бедността”, заяви г-н Шаолин Янг, Управляващ и главен административен директор на Групата на Световна банка. “Признателни сме на правителството на Република България за продължаващото партньорство и подкрепа при установяването на центъра”, допълни той.

„Щастлив съм от създаването на център за споделени услуги в София. Той допълнително укрепва силното партньорство между България и Световната банка и признава множеството предимства, които България може да предложи”, отбеляза г-н Кун Давидзе, изпълнителен директор в Световната банка, отговарящ за групата от страни, в която е включена и България (Холандската група).

Местоположението на новия център на Световната банка беше избрано в условия на голяма конкуренция от различни държави и след процедура, включваща оценка по широк кръг от критерии, в това число фактори като стабилност, качество на IT-инфраструктура, развит IT-сектор, компетентни кадри. Групата на Световната банка очаква в новия център да бъдат заети около 300 специалисти в средносрочен план.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни