TechnoMagicLand представи науката и технологиите в киното на снимачната площадка на „Откраднат живот“

11 март 2019

Как постиженията на науката и технологиите се използват в киното и правят толкова впечатляващи и въздействащи филмите? Това научиха децата, които в неделя, 10 март, посетиха първия у нас интерактивен детски център TechnoMagicLand в София Тех Парк.

Благодарение на физиците Калоян Генков и Николай Нешев те разбраха повече за това как технологиите, които участват в производството на любимите ни филми и сериали, използват човешките сетива, за да пресъздадат на белия екран различни изображения и добавена реалност. Малките посетители научиха повече и за теорията на относителността на един от най-великите умове на планетата Алберт Айнщайн и как тя се използва в различни дейности от ежедневието на хората. Потопиха се в тайните на Вселената, скоростта на светлината и принципите на движението на образите. Участваха и наблюдаваха атрактивни научни демонстрации. Децата научиха повече за физичните процеси и закономерности чрез увлекателни игри на светлини и сенки, цветове, движения, отстояния, разстояния.

Специалното събитие на TechnoMagicLand беше реализирано в партньорство със София Тех Парк и с любезното съдействие на Dream Team Films, продуцент на популярния сериал „Откраднат живот“. Малките любопитковци надникнаха в работните пространства на продукцията и се запознаха на терен с професиите в съвременната киноиндустрия. Децата се впечатлиха най-много от работата на осветителите и на Арт департамента, изработил впечатляващия декор на болницата, където се развива действието в сериала. Камера асистентът на продукцията демонстрира емблематичните символи на киното– клапата, камерата, обективите. Децата получиха специални колекционерски билети, върху които събраха автографи от актьори в сериала, с които се срещнаха на снимачната площадка.

Докато малките изследователи бяха „зад кадър“, на „Откраднат живот“, техните родители и придружители имаха самостоятелна програма в TechnoMagicLand, като се запозната с над 40-те експеримента, част от експозицията.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни