Техническият директор на София Тех Парк Николай Асъмов пред БНР: Суперкомпютърът ще използва зелена енергия

05 юни 2021

Новият суперкомпютър в София скоро ще е част от европейската мрежа от суперкомпютри. Вървят финалните тестове. А след като заработи, българските и европейските учени ще правят на нея своите симулации със скорост до 4 милиона милиарда операции в секунда.

Зад изчислителната мощ на машината стоят и впечатляващите параметри на системите за захранване с ток и за охлаждане. В пиков момент машината ще изразходва един мегават час електроенергия, казва Николай Асъмов от „София Тех Парк“. И това е само за процесорите. Отделно от тока за системите, водното охлаждане, което постоянно да осигурява перфектната среда за работа с толеранс от 0.1 градуса.

„Напълно разбираем пример. Имаме 1 мегават топлинна енергия. Трябва да я усвоим с изключителна прецизност, този един мегават при външна температура между 10-12-15 градуса, той се усвоява с разход на електроенергия в рамките на до 100 киловата“, каза за БНР Николай Асъмов от от „София Тех Парк“.

В бъдеще Европейският суперкомпютър в София ще се захранва и с ток, произведен от соларни паркове. Водят се преговори, допълва Николай Асъмов.

„Това по-скоро е инициатива на „София тех парк“, за която ние сме взели вътрешното решени, че трябва да използваме зелена енергия не само защото сме технологичен парк, не само защото това са трендовете, а защото това е бъдещото. Можем да поставим фотоволтаици, за съжаление машината консумира такива мощности, на които трудно можем да отговорим само с фотоволтаици в рамките на парка или в централно място в София, затова ние преговаряме със соларни паркове извън София, които да осигурят цялата мощност по най-правилния начин от възобновяеми енергийни източници“, подчерта Николай Асъмов от „София Тех Парк“.

Вижте и чуети целия репортаж на БНР „Ползването на интернет нанася сериозен отпечатък върху околната среда“ ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни