ТехноМеджикЛенд беше домакин на среща по националната програма „ИТ бизнесът преподава“

23 септември 2019

Интерактивният детски център „ТехноМеджикЛенд“ на София Тех Парк беше домакин на информационен ден по националната програма „ИТ бизнесът преподава“ на Министерството на образованието и науката, която ще започне през тази учебна година. Програмата предвижда представители на ИТ бизнеса у нас да влизат в класните стаи и да преподават на учениците различни теми от тяхната специалност. Бюджетът на националната програма е 1 млн. лв.

Досега 23 фирми са заявили желание да се включат в инициативата в 51 училища в страната.

Целта на програмата е да осигури по-добра връзка между бизнеса, училищата и професионалните гимназии, както и да повиши качеството на преподаването и формирането на знания и умения в областта на информационните технологии и дигитализацията на професиите. Училищата ще могат да договарят партньорства с ИТ фирми от списъка, предоставен от браншовите организации, и да изготвят бюджет за финансиране чрез проекти.

На информационния ден присъства министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „За учениците, които се обучават в областта на информационните технологии, е изключително важно да имат непосредствена връзка с ИТ сектора“, заяви той. По думите му влизането на компютърни специалисти в училище ще помогне на учениците да придобият необходимите компетентности, за да се развиват в тази област.

„ИТ секторът е сред тези, които генерират най-високи доходи и задържат младите хора в България, затова ние трябва да направим всичко необходимо да имаме добра база от софтуерни специалисти“, подчерта министър Вълчев. „Програмата ще се реализира в три модула, каза инициаторът за създаването й“, съобщи председателят на Българската асоциация по информационни технологии Огнян Траянов.

За участие в програмата могат да кандидатстват всички училища, като проекти се подават до 21 октомври. По нея ще се провеждат семинари в областта на киберсигурността, 3D решенията и разработката на софтуер от представители на технологични фирми. Ще има и обучения на учители.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни