Третото издание на Tech Park Talks ще се проведе на 17 юни

10 юни 2024

Пригответе се за вълнуваща вечер, изпълнена с полезен споделен опит, идеи и вдъхновение, тъй като ви каним отново да се впуснем заедно в света на технологиите, бизнеса и науката!

На 17 юни в иновационния форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се състои третото издание на Tech Park Talks. Поредицата има за цел да създаде платформа за диалог между професионалисти от различни индустрии, насърчавайки споделянето на знания и опит. Форматът е поредица от мотивиращи, образователни, технологични и иновативни събития и се организира от София Тех Парк и Ivan Radev Studio. След като в предишните издания обсъдихме технологичните тенденции за 2024 г. и предизвикателствата пред мениджърите в новото време, сега на фокус е Космосът.

Заедно ще поговорим за практическите ползи от научните и технологични усилия през вековете и до днес за „покоряването на Космоса“. За приложението на космическите технологии и открития в ежедневието на хората на Земята.  Целта на нашата дискусия е не само да покажем как погледът към звездите всъщност решава земни проблеми, но и да разкажем за още нови и интересни проекти и пробиви, които предстоят да се случат в най-близко бъдеще в космическия сектор и астрономията.

Ще преминем през разговор за най-новите видове сателити и тяхната ключова роля на земята за редица дейности и индустрии. Ще дискутираме и как космическите мисии с апарати, които се връщат с успешни експерименти и открития в областта на медицината, създаването на нови материали и биологията ще променят науката и индустрията. Ще поговорим за мястото на българската наука и бизнес в космическия сектор днес през призмата на миналото, когато България беше шестата държава в света, изпратила в орбита двама свои космонавти.

Ще научим повече и за българските компании и учени, които разработват космически технологии и иновации на световно ниво!

В дискусията ще се включат:

Проф. д-р Милена Георгиева – тя е професор по молекулярна биология към Лабораторията по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към Института по молекулярна биология на БАН. Един от основателите е на стартъпа ЕPIX.AI, който разработва иновативен подход за забавяне на стареенето. Автор е на многобройни научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научно-изследователски проекти към национални и международни агенции. Член е на Съюза на учените в България, на Европейската федерация на биохимичните дружества и на Международния съюз по клинична епигенетика.

Д-р Виктор Данчев – той е технологичен директор (CTO) в EnduroSat, българска компания за производство на наносателити и реализиране на космически мисии, която покори международния пазар в сектора. Той е доктор по теоретична физика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Основните му интереси са в сферата на космическите технологии, числени методи в програмирането и техните приложения за нелинейни динамични системи. От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса на Балканите – Космически предизвикателства, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални технологични проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.”

Доц. д-р Камен Козарев – той има докторска степен от Бостънския университет и е бил четири години постдокторант в Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън. Понастоящем е доцент в Института по астрономия и Националната астрономическа обсерватория на Българската академия на науките. Изследванията му са фокусирани върху анализирането на ранните етапи на слънчевите изригвания, моделирането на ускорението на заредени енергийни частици в слънчевите коронални ударни вълни, както и в прогнозирането на космическа радиация в слънчевата система. Той разработва техники за обработка на многовълнови радио и ултравиолетови телескопични наблюдения на слънчевата активност, включително подходи за машинно обучение и Big Data. Доц. Ръководител е на проекта LOFAR-BG за разработване на българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR за нискочестотни наблюдения на Вселената.

Делян Аспарухов – учил е в Масачузетския технологичен институт. Той е партньор в инвестиционната компания Founders Fund и съосновател и президент на американската компания Varda Space Industries, която изгражда първите в света космически фабрики. Преди да се присъедини към Founders Fund, той е бил директор в Khosla Ventures, ръководител на отдела за растеж в Teespring и основател на компанията Nightingale в областта на медицината и здравеопазването. На 21 февруари 2024 г. спускаемата капсула на  Varda Space Industries – W-1 кацна в пустинята в северната част на Юта, САЩ, след осем месеца в орбита, където са били разработени нови медикаменти. С това компанията му стана третата, която е успяла да изстреля и върне на Земята невредим космически кораб след орбитален полет.

 

Локация: форум “Джон Атанасов”, София Тех Парк

Участници: проф. д-р Милена Георгиева, Институт по молекулярна биология на БАН I Виктор Данчев, EnduroSat | доц. д-р Камен Козарев, Институт по астрономия на БАН I Делян Аспарухов, Varda Space Industries

Тема: Космос

Водещ: актьорът и телевизионер Александър Кадиев

Начало: 19.00 часа, 17 юни 2024 г.

 

След края на събитието ви очакваме на специален нетуъркинг коктейл, на който ще може да обмените опит и идеи с нашите лектори!

Запазете своето безплатно място сега и бъдете част от разговора: https://www.eventbrite.ca/e/tech-park-talks-tickets-920858762347?aff=oddtdtcreator  🔗

Tech Park Talks! Ще говорим за бъдещето, което е тук!

Tech Park Talks се организира от София Тех Парк и Ivan Radev Studio. Инициативата е в рамките на участието на София Тех Парк в Enterprise Europe Network (EEN) по проект InnoForward №101052626, съфинансиран от Европейската комисия.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни