Учени и предприемачи обсъждаха научния и технологичен трансфер на годишното събитието на София Тех Парк – Supersonic

10 ноември 2022

Учени и представители на бизнеса обсъждаха аспектите, проблемите и предизвикателствата в процеса на научно и технологичния трансфер по време на годишното събитие на София Тех Парк за наука, технологии и иновации Supersonic.

Комерсиализацията на приложната наука, изграждането на капацитет в дългосрочен план, подобряването на синергията между науката и бизнеса, интернационализацията на бизнеса, бяха сред многобройните аспекти на темата, които бяха обсъдени по време на второто издание на Supersonic на тема TECH & KNOWLEDGE TRANSFER. Събитието се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Конференцията беше открита от Председателя на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев. „Научно-технологичния трансфер е една от най-важните теми за бъдещото развитие на икономиката, защото добрата връзка и партньорство между науката и бизнеса ще спомогнат създаването на повече продукти и услуги с висока добавена стойност“, заяви пред аудиторията Петър Статев. По думите му ключов фактор в процесите на трансфер е финансирането, което да подпомогне създадените в лабораториите иновации до достигнат на пазара. „Моделите и процесите също са ключови за технологичния трансфер и са свързани с тясна и прагматична връзка между науката и бизнес“, коментира той.

Председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Васил Караиванов заедно с Аш Равикомар, експерт по развитие на предприемачеството, отговарящ за управлението на мрежата на Бизнес инкубационния център (BIC) и насърчаването на предприемачество в ЦЕРН, представиха съвместния инкубатор на София Тех Парк и световната лаборатория. Инкубаторът предоставя възможност на български компании да развиват свои продукти, използвайки безвъзмездно технологии, разработени в лабораториите на ЦЕРН.

Натанаил Стефанов, зам.-председател на София Тех Парк, представи новата програма на новатори “SEE Innovators Program”, която включва инкубация, акселерация и възможности за трансфер на технологии.

Д-р Щефан Прайслер от института Fraunhofer сподели своя опит в областта на научно и технологичния трансфер.

Елена Янкова, директор на Центъра за развитие на международния бизнес към университета Бингхамтън (Binghamton University), коментира, че съвместно със София Тех Парк се обсъжда създаването на съвместен стартъп инкубатор, който ще подпомага развитието на предприемачески проекти в областта на батерийните технологии. Инициативата за международната програма е на университета Binghamton University и Cornell University. Тя представи пред аудиторията на Supersonic ползите от участието на българските стартъпи в програмата. Елена Янкова се надява, че програмата на двата университета ще се създаде система от стартъпи, включително и от България, които да работят в тази област.

Шейлеш Упрети, Пер Стромхауг и Олга Петрова от университет Бингамтън представиха новия енергиен проект за ускоряване на иновации и производството на батерии на университета.

Онлайн в програмата се включи със своя лекция и проф. Стенли Уитингъм, който е отличен с Нобелова награда по химия през 2019 година за откриването на литиево-йонните батерии.

В изложението на иновативни продукти, разработени от български компании Made in Bulgaria 2.0 се включиха ТУЕС, ТУ- Габрово, Барин спортс, Лепзи, IRiS, Welldrinks, Re-energy, Ice Pro,
Сименсо, БГ Наука, AMS, Zero Wave и други.

Основни цели на Supersonic са да промотира България като център за трансфер на технологии и знания в Югоизточна Европа, да представи на местната екосистема от държавни, изследователски и образователни институции, добри практики за трансфер на технологии и знания. Акценти в изданието бяха и научно-изследователските възм
ожности в България, както и такива за работа в мрежа между регионални изследователи и учени с инженери, изобретатели и бизнес професионалисти, както и възможностите за инвестиции на Балканите.

Партньори на събитието и участници – ИАНМСП, Endeavor България, Института Fraunhofer, IMEC, BESCO, ПАРА, Ratio, STEAM Cluster, Патентно ведомство на Република България, Dev.BG, AI Cluster Bulgaria, Health and Life Sciences Cluster, SPINOFF BULGARIA, Venrize. Медийни партньори са Нова ТВ и Радио София, Economic.bg, Dir.bg, Media Bricks, BG Nauka.

Благодарим на всички, които се включиха в събитието! Ще ви очакваме на следващото издание на Supersonic!

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни