Учени от София Тех Парк: Някои растения са по-мощен антиоксидант от Витамин С

14 май 2022

Темата за антиоксидантите е изключително популярна сред хора, които искат и водят здравословен начин на живот. Но как се извличат антиоксидантите и в кои растения те са в най-голяма концентрация и ефективност, близка или дори по-висока от тази на Витамин С? Това разказват доц. Веселин Петров и д-р Ива Вълканова от Лабораторията за разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и “In Silico” дизайн на София Тех Парк в поредния епизод от поредицата “Наука за бизнес”, една съвместна инициативи на БНТ и София Тех Парк с водещ Надя Обретенова.

Лабораторията предоставя на бизнеса услуги по изследване на лекарствени формули, на хранителни добавки и на хранителни продукти със съдържание на полезни съставки. Потенциални партньори на учените от София Тех Парк са и фармацевтични и козметични компании.

“Фирмите се обръщат към нас на различен етап от развитието на продуктите им, но е най-добре това да става в първия етап от разработките. Така ще може да се оптимизират бизнес плановете им, а и да се спести време и ресурси в някои излишни процеси”, коментира д-р Ива Вълканова. Според доц. Веселин Петров добавената стойност, която дава лабораторията е, че бързо може да събере научна експертиза от различни институти на БАН или университети, за да бъде разработена дадена изследователска или бизнес идея.

И посочи за пример съвместен проект с БАН по изследване на влиянието на ресвератрола, един от най-силните антиоксиданти, върху имунитета на клетъчните мембрани на хората. Учените от лабораторията In Silico” са участвали и в проект за лекарствен дизайн съвместно с Медицинския университет- София. “Извършвахме селектиране на молекули с най-голям потенциал за създаване на ново лекарство срещу Алцхаймер. Надяваме се, че скоро ще бъде създаден медикаментът и ще влезе в употреба”, коментира д-р Ива Вълканова. “Процесът по създаване на едно лекарство е доста дълъг – от създаване на формула, тестовете й, през изследване на начините на усвояване от организма, ефективността”, каза в заключение доц. Веселин Петров.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни