Учени от София Тех Парк разработват нов метод антибиотичната резистентност

28 май 2022

Учени от лаборатория “Биоинфотех” разработват нови методи, които позволяват периодично да бъдат изследвани нивата на резистентност на антибиотици на по-големи групи от населението, като по този начин наблюдават отслабването на ефективността на използваните антибиотични препарати. Това разказаха д-р Славил Пейков от екипа на научното звено в новия епизод на съвместната поредица на София Тех Парк и БНТ “Наука за бизнес” с водещ журналистката Надя Обретенова.

“По този начин може да се разбере предварително дали даден препарат ще има въздействие върху пациентите и да се предпише алтернативно лечение”, обясни д-р Пейков.

Основната идея на проекта е да бъдат изследвани периодично отпадъчни води от домакинствата, които представляват събирателна снимка на общото състояние на популацията на един голям град като столицата например. Ученът обясни, че пробите ще бъдат анализирани за наличието на гени и генетични детерминанти за антибиотична устойчивост на бактерии. Екипът на лабораторията вече провежда първоначални изпитания с тестови води, взети от канализацията на град София.

Д-р Славил Петков представи и част от членовете на отбор по синтетична биология IGEM, които спечелиха сребърен модел на последното световно състезание в тази научна област. Техният проект е свързан с изследване на човешкия чревен микробиом и създаването на тест, който определя най-доброто съотношение от пробиотици за конкретния пациент. “Броят на бактериите в организма на човека са повече от клетките в телата ни и те функционират като допълнителен орган. Участват в много жизненоважни процеси. Здравето и правилното функциониране на това съобщество е изключително важно”, подчерта д-р Пейков.

Сред иновативни технологични решения, които лабораторията предлага на бизнеса сатехнологиите за секвениране на нуклеинови киселини от следващо поколение, които най-добре могат да бъдат демонстрирани чрез секвениране на различни бактериални геноми и метагеноми. Техните разработки са подходящи за сфери като медицината и също могат да бъдат прилагани във всякакви биотехнологични производства, които използват микроорганизмите под някаква форма.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни