Учени от София Тех Парк създават естествени консерванти за храни

01 май 2022

Как учените използват човешки клетки, за да търсят нови терапии за лечение на онкологични заболявания, или за да създават нови лекарствени форми, които да подобрят начина на живот на хората?
Това разказва екипът на лаборатория “In Vitro” на София Тех Парк в интервю от съвместната поредица “Наука за бизнес” на БНТ и научно-технологичния парк с водещ Надя Обретенова. В предаването участват учените – д-р Мила Русанова и ас. д-р Бойка Антонова-Лилова. Лабораторията е специализирана да предлага на бизнеса услуги в областта на изследването на природни продукти за токсичност и активност на различни съставки върху патогенни организми. “Влиянието на различни растения и екстракти от тях върху запазване на младостта и здравето на хората също е част от нашите проучвания”, обясни д-р Мила Русанова. Тя разказва, че от три години екипът на лабораторията, съвместно с голяма международна компания работи по проект за изследване на ефективността на различни синтетични и органични формули върху проби от клетки от онкоболни пациенти, като целта е да бъде изследвано заболяването и повлияването му от различни нови съединения.
Друг проект на учените от София Тех Парк и лабораторията “In Vitro” е свързан с хранително- вкусовата промишленост и създаването на растителни екстракти, които да заместят изкуствените консерванти на храни. Вече е създадено сухо вещество от маточина, което предстои да бъде тествано в индустрията.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни