Учени от София Тех Парк ще се включат във фестивала АЛО, КОСМОС | Говори България 4.0

18 юни 2024

Изследователи от лабораториите по “Виртуална и разширена реалност” и “Разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и “In Silico” дизайн”, и екипът на интерактивния център на наука и технологии TechnoMagicLand на София Тех Парк ще се включат в научния младежки фестивал АЛО, КОСМОС | Говори България 4.0. Това обяви на пресконференция за представяне на инициативата изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов. В нея се включиха и президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, проф. Христо Пимпирев -председател и основател на Българския антарктически институт, проф. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към Българската академия на науките, Емануил Янкулов – собственик на академия “Роботика”.

АЛО, КОСМОС | Говори България 4.0 ще се проведе на 25 юни в иновационен форум „Джон Атанасов“ на научно-технологичния парк и се организира от Атлантическия клуб в България и STEAM and Space Cluster Bulgaria, част от който е и София Тех Парк, в партньорство с Посолството на САЩ. Събитието е под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Учените от научно-технологичния парк ще представят пред аудиторията интересни опити от техните области и експерименти, свързани със създаването на храна за астронавти, както и ще представят някои от проектите, по които работят. Срещите с тях ще се състоят на специалния щанд на София Тех Парк по време на събитието. Там присъстващите ще могат да се запознаят и с възможностите, които предоставя за млади експериментатори прототипната работилница на Парка Sofia Creation Station.

Екипът на интерактивния център на наука и технологии TechnoMagicLand на София Тех Парк ще представят на фестивала специална демонстрация на открито на тема “Ракетна наука”. Центърът ще е отворен през целия ден на фестивала.

„За поредна година подкрепяме „Ало Космос“ и се радваме, че сме домакини на това събитие. За да бъде конкурентоспособна българската икономика и да се развиваме изключително важно е да инвестираме в младите хора и децата“, посочи Младенов. Той подчерта, че събитието припокрива и визията и целите на екипа на научно-технологичния парк – да бъдат вдъхновявани младите да се интересуват от наука, да се занимават със съвременни, перспективни дейности и да търсят своята реализация като създатели на иновации и технологии. Част от усилия в тази посока са и дейностите на екипа на интерактивния център на наука и технология TechnoMagicLand, който работи с деца от училищна възраст и студенти. Младенов обясни, че София Тех Парк подкрепя и други инициативи, насочени към деца като Софийския фестивал на науката. „След третото издание на нашия формат Tech park Talls, който се проведе преди ден и беше посветен също на космоса в София Тех Парк ни предстои цяла седмица на космическа тематика“, подчерта той. „На децата искам да кажа, че науката не е страшна. С интерес към нея и с известни усилия могат да се постигнат големи успехи и след години да се гордеем, че имаме изследователи на световно ниво и да се гордеем, че нови световни технологии са създадени от българи или в България“, заключи Младенов.

Програмата на АЛО, КОСМОС | Говори България 4.0 тази година предвижда лекции, работилници за деца, изложение, демонстрации, презентации и други. Участниците ще могат да научат повече за полетите в Космоса лично от Майкъл Лопес-Алегрия, американски тест пилот и астронавт на NASA. Част от дългогодишния професионален опит на Лопес са 10 космически разходки в открития космос с обща продължителност 67 часа и 40 минути.

Астронавтът ще отговори на предварително селектирани чрез конкурс 10 въпроса от ученици. До момента са постъпили повече от 100 въпроса.

Повече за програмата – https://www.hello-space.eu/program.html

Безплатна регистрация за фестивала: www.hello-space.eu

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни