Учени от ЦЕРН споделиха опит и знания с бъдещи физици в София Тех Парк

13 февруари 2024

Учени от ЦЕРН споделиха опит и знания с ученици от София като част от Международния майсторски клас на ЦЕРН на тема „Терапия с частици”, който се състоя на 12 февруари в сграда Лабораторен комплекс на София Тех Парк. Събитието беше организирано от международната организация на физиците, изследващи елементарните частици International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), в която научно-технологичният парк е член. Майсторският клас предостави на бъдещите физици възможност да се запознаят с елементарните частици и методиката на тяхното изследване. Инициативата е насочена към ученици и студенти с интерес в областта на физиката.

В рамките на един ден в София Тех Парк участници се запознаха с професията на учен и темите, които физиците на елементарните частици изследват. По време на събитието те имаха възможност да извършат измервания по данни на експериментите CMS и ALICE и сами да направят оценка на данните от експериментите на Големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.

Учениците посетиха и петаскейл суперкомпютър Discoverer на София Тех Парк, който е част от европейската мрежа на високопроизводителните машина EuroHPC. Пред тях бяха представени и техническите параметри на суперкомпютърa и неговото приложение в различни области.

Част от програмата беше и традиционна видео конференция, в която се включиха и десетки бъдещи изследователи от други държави и учени от световната лаборатория. Резултатите на отделните работни групи бяха представени под формата на презентации и дискусия. Проведе се и специална викторина за всички участници в майсторския клас.

На 16 февруари дигиталното студио на София Тех Парк Club House ще бъде домакин на онлайн събитие на тема “Колко са елементарни елементарните частици и как се мерят те на Големия адронен колайдер в ЦЕРН?”. В специалното издание ще се включат проф. Леандър Литов и инж. Зорница Захариева, които ще разкажат за физиката на елементарните частици и за българското участие в дейностите на световната лаборатория.

Събитието е достъпно за всеки с интерес към физика и може да се гледа на живо на 16 февруари от 16.00 часа в профилите на София Тех Парк във Facebook и YouTube.

Онлайн лекциите са част от поредицата международни мастър класове на ЦЕРН и за тях не е нужда регистрация.

– Излъчване във Facebook: https://fb.me/e/3ai8UDMMY

– Излъчване в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=P7vRPQoQ1LY

Тази година Международните майсторски класове се провеждат в Благоевград, Варна, Златоград, Своге и София до 19 март. Повече информация и форма за записване може да намерите на страницата на събитието – https://indico.cern.ch/event/1370842/

Партньори на инициативата са IPPOG, София Тех Парк, Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“, Физическият факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Физико-технологичният факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма “Horizon 2020”.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни