Ученици от гр. Правец се запознаха с технологичните възможности на “Discoverer”

05 май 2022

Ученици от Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи – гр. Правец посетиха София Тех Парк и се запознаха с дейностите на научно-технологичния парк и възможностите, които предоставя петаскейл суперкомпютърът “Discoverer”. Високопроизводителната машина е класиранa на 91-во място в световната независима експертна класация на суперкомпютрите TOP 500.

Срещата отново беше част от активностите на София Тех Парк, които имат за цел да бъдат запознати и ангажирани младите към темата за иновациите, технологиите и тяхната значимост в ежедневието. Екипът на “Discoverer” планира и да организира обучителни курсове за млади специалисти за работа с високопроизводителната машина.

Основната цел на „Discoverer“ е да стимулира научни и приложни изследвания, базирани на използването на технологии за високо производително компютърно моделиране, оптимизация и симулация. Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво.

Системата е оптимизирана да работи в множество научни области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, предизвестяване на природни бедствия и разработка на кризисни планове за тяхното преодоляване, изготвяне на оптимални стратегии за борбата с климатичните промени и др.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни