Ученици от София бяха директори на София Тех Парк в инициативата на JA Bulgaria «Мениджър за един ден“

07 ноември 2019

Осмокласничката Станислава Казакова от Националната финансово-стопанска гимназия и Дарислав Михайлов, 11 клас в Професионалната гимназия по транспорт в София бяха изпълнителен директор и директор „Бизнес развитие“ на София Тех Парк за един ден. Двамата младежи бяха участници в 18-то издание на инициативата на Джуниър Ачийвмънт България „Мениджър за един ден“, която тази година се проведе на 7 ноември.

София Тех Парк е партньор на инициативата за поредна година, като се включва в обучението на млади хора в кариерно развитие, а заключителната церемония на кампанията се състоя в Бизнес Инкубатора на научно-технологичния парк.

Учениците се срещнаха с изпълнителния директор на парка Тодор Младенов и се запознаха с основните направления в работата и целите на научно-технологичния парк. „Задачата на София Тех Парк е да бъде модератор между науката и бизнеса, за да се достигне до създаване на нови продукти и услуги, които да са успешни на пазара“, обясни на младежите той. Младенов подчерта, че инфраструктурата на парка с Бизнес Инкубатора и Лабораторния комплекс с 11 високотехнологични научни звена, както и услугите за бизнеса, които паркът предлага, са в подкрепа на развитието не само на млади компании, но и на млади бизнес идеи. Той посочи, че създаването на иновации е едно от важните условия, за да останат компаниите успешни и конкурентоспособни на пазара. „Не трябва да има страх от неуспеха, защото това са уроци. Трябва да се опитва, да се полагат много усилия и енергия, за да се върви напред“, коментира Младенов. Той обясни пред двамата младежи кои са основните принципи на доброто управление на всяка компания – да има ясно формулирани цели, те да са представени на екипа и той мотивирано и с хъс да върви по пътя на тяхното реализиране. Изпълнителният директор призова младите хора да не губят своето време в незначителни дейности, а да инвестират активно в себе си и своята бъдеща реализация, за да бъдат успешни и конкурентоспособни.

През деня Станислава и Дарислав посетиха Бизнес Инкубатора на София Тех Парк и се запознаха с част от компаниите, които развиват свои проекти там. Двамата бяха впечатлени от интерактивния детски център „ТехноМеджикЛенд“, който предлага над 45 интересни научни експерименти за деца от 7 до 14+ години. Част от екипа на центъра са ученици – доброволци, които превеждат през експозицията посетители. Мениджърите за един ден се запознаха и с естеството на работа на дирекция „Бизнес развитие“ и заедно с колегите работиха по актуални теми от ежедневната работа. „Екипът е най-важен в една компания“, беше единодушното заключение на двамата мениджъри за един ден на София Тех Парк в края на работния ден.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни