Ученици от три училища бяха Мениджъри за един ден на София Тех Парк 

27 април 2023

Ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София (ТУЕС), Първа английска езикова гимназия в София и ПТГ „Никола Вапцаров“, гр. Самоков, бяха Мениджъри за един ден на София Тех Парк. Посещението е част от инициативата “Мениджър за един ден”, която се организира от Junior Achievement Bulgaria.

София Тех Парк е партньор и участник в инициативата, която е най-мащабната образователна програма в България за младежи над 16 години.

Екипът на научно-технологичния парк запозна десетте млади и мотивирани ученика от трите училища, които са с изявен интерес към предприемачество, бизнес и иновации, с мисията, дейностите и проектите, които развива София Тех Парк. Мениджърите за един ден имаха възможност да изберат една от три изключително интересни и динамични позиции в Парка – “Изпълнителен директор”, мениджър “Бизнес развитие” на петаскейл суперкомпютър Discoverer и Community Manager на София Тех Парк.

Пред младежите бяха представени услугити и подкрепата, които Парка предоставя на стартиращи компании, новатори, предприемачи и научна общност, както и получиха менторство от експерти за това как се става предприемач, как се развива успешна иновативна бизнес идея, как се създава стартъп и други.

Учениците се срещнаха и проведоха разговор с изпълнителния директор на София Тех Парк Тодор Младенов, който ги запозна с ангажиментите, отговорностите и дейността на висшия мениджмънт на дружеството.

Участниците посетиха петаскейл суперкомпютър Discoverer, който е класиран на 113-то място в световната експертна класация на високопроизводителните машини TOP 500. Симеон Стоянов, мениджър „Бизнес развитие“ на Discoverer им разказа за проектите, по които работи високопроизводителната машина и как се менажира тя.

Младежите се запознаха с прототипната лаборатория на София Тех Парк Sofia Creation Station и интерактивния център за наука и технологии TechnoMagicLand.

Нашите Community мениджъри за един ден се запознаха с компании от Бизнес Инкубатора и посетиха техните офиси. Екипите на IRIS Solution и Cosmos Thrace се срещнаха с учениците и споделиха с тях своя опит и идеи, както и разказаха за своите компании и проектите, по които работят.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни